Manastirska slava u LEPČINCU

Lokalne vesti - Sreda 09.08.2017 - 12:26

Praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona obeležen je u hramovima u Eparhiji vranjskoj, a posebno svečano je bilo u manastiru u selu Lepčince, na dvadesetak kilometara od Vranja.

Manastir posvećen Svetom Pantelejmonu. Foto: Eparhija vranjska Manastir posvećen Svetom Pantelejmonu. Foto: Eparhija vranjska

Ovaj manastir je posvećem Svetom Pantelejmonu. Pretpostavlja se da je podignut u 14. veku, za vreme vladavine kralja Milutina.

Manastir je od davnina poznat kao mesto isceljenja mnogih bolesti i tegoba kod ljudi. I u današnje vreme stižu informacije o čudesnim iscelenjima koja se dešavaju u ovoj svetinji.

Sveti Pantelejmon je svetitelj iz 14. veka, koji je bio lekar. Nalazio je leka i za bolesti koje drugi lekari nisu, pa su ga optužili kao hrišćanina.

Pantelejmon je izveden pred carski sud, i stavljen na muke. Bog mu se javio u snu i izbavio ga iz zatvora. Osuđen je na smrt.

Predanje kaže da ga je dželat mačem udario po vratu, ali se mač prebio kao da je od voska. Dželat ga nije posekao dok Sv. Pantelejmon nije završio molitvu.

Manastir u Lepčincu je metoh manastira Sv. Prohora Pčinjskog. U periodu od 1952. do 1992. godine, manastir je bio zapušten.

Nakon obnove u godinama koje su usledile, od 1999. manastir ima sestrinstvo od nekoliko monahinja i iskušenica.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: