Masa Vranjanaca u depresiji

Lokalne vesti - Nedelja 22.06.2014 - 10:53

Više od 8.000 građana Vranja potražilo je pomoć tokom 2013. godine na Odseku za mentalno zdravlje gradskog Doma Zdravlja.

Mnogo Vranjanaca boluje od depresije Mnogo Vranjanaca boluje od depresije

Među psihičkim poremećajima od kojih pate građani Vranja, najzastupljeniji su neuroza i stres, a posebno se izdvajaju poremećaji raspoloženja.

Neurotski poremećaji se ubrajaju među najzastupljenije i najčešće kada je reč o psihijatrijskim poremećajima.

Simptomi koji odlikuju anksioznost u velikoj meri se oslikavaju kroz napetost, nervozu i nesanicu.

Problem je što su navedene stvari postale sastavni deo modernog života pa je bolest veom teško prepoznati.

Psihijatar Ljiljana Radosavljević kaže da nijedna starosna grupa nije izuzeta od ovog poremećaja.

- Anksioznost je u biti strah od nepoznatog, od neizvesnosti. Može se javiti kod dece, kod adolescenata i u pubertetu, a kasnije i u odraslom dobu.

Anksioznost je vrlo česta danas zbog uslovljenosti svakodnevnim životnim situacijama – rekla je Radosavljević za OK radio.

Shvatanje problema i prihvatanje trenutnog je po njenim rečima vid preventive ali kada napetost bude u toj meri da se osetimo kako nemamo mira, da nas ometa u svakodnevnim obavezama, da nam ometa san potrebno je obratiti se lekaru.

- Ne treba se osamljivati, poželjno je da se slobodno vreme provodi sa društvom, da se ode u neku laganu šetnju, boraviti u prirodi – navodi Radosavljević.

U svakodnevnom susretu sa pacijentima, Radosavljević kaže da se najčešće susreće sa ženama, te se po tome može zaključiti i da su one najviše pogođene ovim poremećajem.

- To što se žene češće javljaju pak može da znači da su žene otvorenije za svoje probleme.

Muškarci, po prirodi često trpe i pokušavaju sami da se nose sa problemom sve dok se ne dostigne granica neizdržljivosti koju vrlo često prati destruktivnost – zaključuje Radosavljević.

Prema podacima vranjskog Zavoda za javno zdravlje, posmatrajući proteklu godinu, od oko 4.000 pacijenata na Odseku za mentalno zdravlje više od 2.500 imalo je neki od oblika neuroze, stresa i straha, a kod više od 1.000 zabeležen je poremećaj raspoloženja.

Milan Zdravković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: