Međunarodni skup o Velikom ratu u Vranju

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.09.2014 - 11:55

U Vranju će u petak i subotu biti održan međunarodni naučni skup “Veliki rat 1914 - 1918. godine, uzroci, posledice i tumačenja", koji organizuju Filozofski fakultet iz Niša, grad Vranje i Učiteljski fakultet iz Vranja.

Sa najave značajnog dešavanja Sa najave značajnog dešavanja

Skupu će prisustvovati naučnici  iz Srbije, Rusije, Grčke, Italije, Crne Gore i Republike Srpske, njih 115 ukupno.

Po rečima Zorana Antića, gradonačelnika Vranja, na događaj je pozvan i najviši državni vrh Republike Srbije, kao i ambasadori zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu.  

- Ovaj događaj predstavlja nastavak ovogodišnje akcije obeležavanja važnih datuma i godišnjica iz naše bogate i slavne istorije. Naš nedavni boravak  Grčkoj i Tekerišu, bio je samo uvod u ovaj događaj.

 

Retko koji grad u Srbiji, pa i na Balkanu, ima priliku da bude domaćin najznačajnijim imenima  u oblasti istorije, filozofije, filologije i politikologije iz zemlje i okruženja.

Vranju je pripala ta čas, tako da se rukovodstvo grada potrudilo da pruži najbolju logističku podršku, kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i najvišem nivou – kazao je Antić.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu prof.dr Goran Maksimović rekao je je Vranje središnje mesto gde bi i ubuduće trebalo organizovati ovakve skupove. 

Otvaranje skupa je u 10 časova u velikoj sali Skupštine Grada Vranja u petak 3. oktobra. Sledećeg dana, na godišnjicu oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, na Učiteljskom fakultetu će biti održan i naučni skup mladih naučnika istraživača.

- Ovaj događaj će biti otvorenog tipa, jer mogu da prisustvuju svi koji vole istoriju, kulturu i književnost, ali i poznaju dešavanja iz vremena Prvog svetskog rata, događaje koji su mu prethodili,  kao i posledice koje je za sobom ostavio - rekla je Sunčica Denić Mihailović, profesor Učiteljskog fakulteta u Vranju. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: