MILENKOVIĆ: Vranje oseća poboljšanje

Lokalne vesti - Četvrtak 06.10.2016 - 23:50

Nakon prvih 100 dana od konstituisanja nove gradske vlasti u Vranju, gradonačelnik Slobodan Milenković u itnervjuu za OK radio govori o najznačajnim potezima nove vladajuće koalicije na lokalu i onome što predstoji u bliskoj budućnosti.

Gradonačenik Milenković: Umereni sam optimista FOTO OK Radio Gradonačenik Milenković: Umereni sam optimista FOTO OK Radio

Karakterišući svoj stav kao “umereni optimizam”, Milenković je ocenio da je u prvih sto dana vlasti mnogo urađeno, ali da pravi  izazovi tek dolaze.

Kao najveće uspehe nove vlasti gradonačelnik apostrofira dva projekta sa KFW bankom, paralelni cevovod od “Prvoneka” i kolektor otpadnih voda, ali i početak radova na dekontaminaciji Pozorišta.

OK RADIO: Gospodine Milenkoviću, šta biste izdvojili kao najznačajniji rezultat nove gradske vlasti u prvih 100 dana mandata?

MILENKOVIĆ: Krenuću od onoga što je najbitnije, a to su finansije. Ključni momenat je bio usvajanje rebalansa budžeta u Skupštini grada Vranja, kada smo, između ostalog, na taj način omogućili dalje nesmetano funkcionisanje u smislu isplaćivanja nasleđenih i redovnih obaveza.

Drugi bitan momenat je usvajanje u Skupštini odluke o dugoročnom kreditu za refinansiranje, čime smo zapravo dali jedan odušak da u narednom periodu redovno isplaćujemo dobavljače, bez bojazni da ćemo biti blokirani.

Mi smo do sada izvršili plaćanja u iznosu od 536 miliona, u šta ulaze i plate.

Dobavljačima smo isplatili 106 miliona dinara, bankama 66 miliona, za stručnu praksu 22 miliona, redovne prinadležnosti prema novorođenčadi od milion dinara.


Koga je još Grad sagledao preko budžetskih sredstava?

- Isplatili smo takođe i jednokratne, boračke i solidarne pomoći u iznosu od pet miliona dinara i želim da naglasim da smo tu isplatili više od polovine dugovanja.

Počeli smo da isplaćujemo i prevoz zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, ali i u osnovnim i srednjim školama, a pregovori sa zaposlenima u Predškolskoj ustanovi su u toku i ja im zahvaljujem što nisu pribegli tužbama, jer sam siguran da ćemo naći kompromisno rešenje i nastaviti da isplatu vršimo redovno.

Da bismo sprečili produbljivanje budžetskog deficita, uveli smo mnoge mere pre svega u sistemu javnih nabavki, što je i ključ ušteda, tako da u poslednja dva meseca po prvi put imamo situaciju da je nivo prihoda veći od nivoa rashoda i obaveza.

Oživljavanje privrede je bio i jedan od najbitnijih segmenata vašeg predizbornog programa. Šta se u tom smislu uradilo?

- Odmah nakon konstituisanja gradske vlasti imali smo svakodnevne kontakte sa Ministarstvom privrede i državnim sekretarom Draganom Stevanovićem i to je rezultovaloposetom savetnika premijera Vučića, Jerga Heskensa i Marka Pećanca, koji su obišli Slobodnu zonu, kao i pogone “Jumka” koji su u režimu slobodne carinske zone.

Složili smo se da je preduslov dolaska investicija izgradnja obilaznice, nakon čega su nas posetili operativni predstavnici ispred Ministarstva građevine i privrede u cilju sprovođenja zakonskih, tehničkih i finansijskih aktivnosti na osposobljavanju Slobodne carinske zone Bunuševac.

Bilo je i saradnje sa drugim lokalnim samoupravama?

- Naše privredne delegacije su bile u poseti Leskovcu i Subotici i tamo smo videli kako su na primer Leskovčani rešili Parking servis i odvoženje smeća, a u Subotici tamošnju Slobodnu carinsku zonu, koja je u poslednjih pet godina zaposlila 5.000 radnika, sa samo četiri zaposlenih.

Istakao bih i potpisivanje ugovora sa kineskom firmom “Betec Resources” za geotermalna istraživanja u Vranjskoj Banji, nakon čega bi treblo da se izgradi geotermalna elektrana.

Nakon pronalaska školske mine na gradilištu “Ditre Italia”, dosta smo bili angažovani na rešavanju tog problema, ali smo uspeli da nađemo rešenje, jer nisam dozvolio da investicija od 15 miliona evra bude dovedena u pitanje zbog javne nabavke od 15.000 evra.

Imali smo i sastanak sa privrednicima Vranja na kojem su oni izneli svoje probleme i sugestije, pre svega u nedostatku stručnih kadrova i imenovana je osoba koja će biti u stalnoj komunikaciji sa njima.

Šta se u ovih 100 dana uradilo na polju infrastrukture?

- Prvo što sam naložio da se uradi je da se pod hitno obnovi konkurs za izbor glavnog urbaniste grada Vranja, što je urađeno na najtransparentniji način i verifikovano na sednici Skupštine i na glavnom urbanisti je veliki posao da urbanistički sredi naš grad.

Od kapitalnih infrastrukturnih projekata, izdvojio bih tri: dekontaminaciju Pozorišta, početak izrade paralelnog cevovoda od brane Prvonek do fabrike vode i izradu kolektora.

Asfaltiran je deo saobraćajnice ka Industrijskoj zoni u selu Soderce i nastavljeni su radovi na fekalnoj kanalizaciji u Industrijskoj zoni Bunuševac 1.

U ovoj oblasti dosta problema je bilo sa projektnom dokumentacijom, što je usporilo radove na Hirurškom bloku, na platou kod Železničke stanice i rekonstrukciju škole u Krivoj Feji.

Bilo je i drugih, da kažemo tehničkih problema?

- Da, u toku rešavanje problema nepostojanja upotrebne dozvole za branu Prvonek, zbog čega se radi Plan područja posebne namene Prvonek.
 

ZAVOD ZA URBANIZAM RADI PUNOM PAROM
Zavod za urbanizam trenutno radi na izradi više planskih dokumenata: uređenje prilaza gradu od Motela do gornje kasarne, izgradnja puteva Kriva Feja – Gornja Ljubata i Sveti Ilija – Barelić – Radovnica, izmeštanje i uređenje korita Vranjske i Sobinske reke, izgradnja malog trga preko puta kafea „Demode“, Doma kulture u selu Ribince i kružnih tokova u gradu, navodi gradonačelnik.

Već sam govorio o zaobilaznici oko Industrijske zone i to će biti naš prioritet u idućoj godini, tako da smo se obavezali da u budžetu predvidimo sredstva sa kojim bi Grad participirao u finansiranju njene izgradnje.

Direkcija za izgradnju je prošla kroz težak period jer smo zatekli probijanje pozicija u budžetu, zbog čega nismo mogli da im prenosima sredstva, što je prevaziđeno rebalansom, pa u narednom periodu treba očekivati intenzivnije održavanje ulica.

Želeo bih i da istaknem da je Direkcija povećala naplatu parkiranja za skoro 50 odsto, dok je “Komrad” znatno povećao naplatu komunalnih taksi.

Želeo bih i da najavim da će se od naplate saobraćajnih kazni finansirati i  izgradnja komercijalnog parkinga kod „Geox-a“, a naplatom parkiranja će se finasirati Slobodna zona.

U planu su i druge krupnije investicije?

- Pored već pomenutih kapitalnih investicija mogu da najavim i obezbeđivanje granta od 170.000 evra za vozila za dejstvo u vanrednim situacijama i grant od 500.000 evra za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.


Projekat je u fazi idejnog rešenja za postrojenje, koje je izgrađeno 1987. godine i od tada nije ništa ulagano u njega.

Koji su rezultati rada u ostalim oblastima?

- Znate da mi nemamo izvršnu kontrolu nad Zdravstvenim centrom, ali je Gradsko veće donelo zaključak da je neophodna kontinuirana zdravstvena zaštita meštana u Vranjskoj Banji i Poljanici i da im se obezbedi sanitetsko vozilo.

Ministarstvu finansija su upućeni projekti izgradnje lifta za osobe sa invaliditetom, kao i nabavku motornog vozila za invalide sa našim učešćem od 10 odsto.

Takođe, pokrenuta je i inicijativa za otvaranje namenskog računa za pomoć deci oboleloj od najtežih bolesti, a pokrenućemo i fond sa socio-humanitarna davanja.

Aktivni ste bili i po poljoprivrednim pitanjima?

- U oblasti poljoprivrede bilo je aktivnosti na osposobljavanju stanica za protivgradnu zaštitu, što će značajno smanjiti štete u poljoprivredi, a pokrenuta je i inicijativa za nabavku vrlo bitnih meteoroloških stanica.

Nova vlast najviše je radila na polju kulture?

- Ovo leto je bilo bogato kulturnim dešavanjima i tu bih izdvojio “P(h)antomfest” i “Piano Summer fest”, koji je imao izuzetan odjek, pa ćemo i u budžetu za narednu godinu predvideti sredstva za njegovo održavanje.

Želeo bih i da istaknem da smo “Dane Vranja“ organizovali sa svega 425.000 dinara, a ostatak novca do utrošene sume od 1.146.000 dinara je obezbeđen od sponzora i donatora.

U segmentu obrazovanja, početkom jula smo, na osnovu ranijih zaključaka, odobrili renoviranje podova i sanitarnih čvorova u školama “Svetozar Marković”, “Dositej Obradović” i Branko Radičević”, kao i pristupnih puteva u O.Š. ”Radoje Domanović”.

Što se tiče sporta, opredeljena su sredstva i već je puštena prva novčana tranša od 20 miliona dinara za period do 30. septembra i raspisan je novi konkurs za dodeljivanje dodatnih 15 miliona dinara za finansiranje sporta do kraja godine.


Kakvi su zadaci stavljeni pred novu Grasku upravu?

- Izvršene su kadrovske promene i mnogo je posla pred njima, a ja akcenat dajem na elektronsku objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola, po kojoj je do sada izdato 38 elektronskih dozvola.

U narednom periodu ćemo morati da izvršimo i legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a do sada je ozakonjeno ukupno 120 objekata, od čega 75 u poslednjih 100 dana.

Zbog kašnjenja u vođenju drugog primerka matičnih knjiga, koji se vodi u elektronskoj formi, što je obaveza lokalne samouprave, formirana je grupa od 10 mladih ljudi na stručnoj praksi, tako da je završetak ovog izuzetno obimnog posla u zakonskom roku veoma izvestan.

Za kraj, kako ste zadovoljni kadrovima koje je nova vlast sa Vama na čelu dovela na funkcije u gradu?

- Mislim da je 100 dana isuviše kratak rok da bismo dali neku generalnu ocenu rada novih direktora. Ali meni su bitni parametri, odnosno brojke.

Generalno, mislim da se oseća poboljšanje, pre svega finansijsko. To je meni najvažnije.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: