MILIONSKA PLJAČKA Higijenskog!

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.06.2016 - 11:27

Zavod za javno zdravlje u Vranju oštećen je za nepoznatu, ali svakako milionsku sumu novca, tako što je izvesni D.S., sa nadimkom Džeri, lokalnim kafanama izdavao falsifikovane sanitarne knjižice.

Zavod za javno zdravlje - ima li krivca? FOTO OK RADIO Zavod za javno zdravlje - ima li krivca? FOTO OK RADIO

Kako je "Novostima" potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, u toku je postupak preduzimanja dokaznih radnji protiv ovog čoveka, zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje isprava.

D. S. se sumnjiči da je nevažećim pečatom doktorke koja je u penziju otišla 2014. godine overavao sanitarne knjižice.

Prema rečima direktorke Zavoda Milene Mišić, pre nego što je slučaj otkriven dnevni prihod Zavoda od sanitarnih knjižica iznosio je od 5.000 do 6.000 dinara, a sada, kada je prevarant otkriven, taj se iznos kreće od 68.000 do 85.000!

Procedura dobijanja sanitarne knjižice, koja je obavezna najčešće u ugostiteljskim objektima, podrazumeva obavezan zdravstveni pregled u Zavodu za javno zdravlje, nakon koga se uplaćuje iznos od 1.700 dinara i dobija potvrda, koju kasnije na uvid treba dostavljati sanitarnim inspektorima.

U ovom slučaju ostaje otvoreno pitanje da li je u Zavodu bilo ljudi koji su na izvestan način "sarađivali" sa Džerijem i ko ih je "upućivao" kod njega po lažna dokumenta.

Spekuliše se da su vlasnici lokala nosili knjižice svojih zaposlenih kolektivno na "overu" i na taj način štedeli, jer su usluge falsifikatora bile 1.000 dinara.

Sanitarna knjižica se overava na šest meseci, na koliko treba ponavljati preglede koji se razlikuju u zavisnosti od zanimanja.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje kažu da ne znaju ko je osumnjičen za ovaj slučaj i da se pominje neko po nadimku Džeri. Oni su se ogradili i precizirali da ta osoba ne radi i Zavodu i nema veze sa zdravstvom.

U Tužilaštvu nisu želeli da saopšte njegovo ime zbog postupka koji je u toku. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, reč je o čoveku iz sela blizu Vranja koji radi u štampariji.

Zavod za javno zdravlje inače ima monopol kada je u pitanju procedura oko redovnih sanitarnih pregleda, pa je pitanje kako niko u vranjskoj ustanovi nije primetio u dužem periodu smanjenje prihoda u odnosu na dotadašnju praksu.

- Kad smo uvideli da je prihod mali, umesto pečata, što je ranije bila praksa, uveli smo hologramsku markicu kao potvrdu o obavljenom pregledu, jer je bilo evidentno da nema očekivanog prihoda. Od tada su prihodi znatno uvećani - kaže dr Mišić.

U jednoj kafani je pronađena sanitarna knjižica koja je overena 10. juna 2015. godine i to pečatom doktorke koja je u penziji od 2014. godine, objašnjava dr Mišić.

- Mi smo na osnovu izveštaja inspektora i saznanja koje smo imali podneli prijavu Osnovnom tužilaštvu. Inspektori privrednog kriminala već godinu dana rade na ovom slučaju - objašnjava direktorka Mišić.

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: