MILOSAVLJEVIĆ: Vidi se svetlo na kraju tunela

Lokalne vesti - Subota 08.10.2016 - 23:50

Dug grada Vranja prema korisnicima jednokratne i trenutne pomoći je prepolovljen, ali s obzirom na to da živimo u siromašnom okruženju, još uvek nismo u mogućnosti da odgovorimo svima zahtevima, kaže u intervjuu za OK Radio većnica za socijalna pitanja Danijela Milosavljević.

Milosvljević: Vraćamo stare, ne pravimo nove dugove FOTO D. Ristić/OK Radio Milosvljević: Vraćamo stare, ne pravimo nove dugove FOTO D. Ristić/OK Radio

Ona iznosi veliki broj podataka o svom radu u prvih sto dana nove vlasti, ocenjujući da je situacija izuzetno teška, ali da se vidi svetlo na kraju tunela.

Na šta se konkretno odnose zatečeni dugovi za socijalna davanja u Vranju?

- Pre svega na isplatu jednokratne novčane i trenutne pomoći koju odobrava Centar za socijani rad.

U vreme preuzimanja resora, na dan 15. juna ove godine, zatečen je dug od 5.402.219 dinara i u toku je njegova isplata.


Mi smo do sada isplatili oko tri miliona dinara starog dugovanja i taj dug se svakodnevno smanjuje.

U međuvremenu, sve do septembra nije bilo novih odobravanja jednokratne pomoći, osim u nekoliko zaista hitnih slučajeva, za šta je izdvojeno oko 200.000 dinara i to je odmah isplaćeno.

U redovnoj proceduri, stručna komisija razmatra svaki pojedinačni zahtev i daje saglasnost.

Kada je bilo poslednje zasedanje komisije u prethodnom sazivu i koliko je novih zahteva?

- Komisija je poslednji put zasedala 19. novembra prošle godine i u međuvremenu je pristiglo preko 600 novih zahteva.

Novo zasedanje komisije koje treba da razreši nove brojne zahteve socijalno najugroženijih naših sugrađana je održano u petak, 16. septembra.

Na novo zasedanje komisije smo morali da sačekamo rebalans gradskog budžeta, jer jednostavno nije bilo dovoljno para.


Nismo želeli da dođemo u situaciju da probijemo budžet i da nemamo dovoljno novca da isplatimo sve zahteve.

Kako je rešen ovaj problem?

- Kako dug za socijalna davanja ne bi rastao, Komisija se rukovodila količinom raspoloživih sredstava, a to trenutno iznosi nešto više od dva miliona dinara.

S obzirom na činjenicu da se pojedinačnim zahtevima odobrava iznos u rasponu od pet do najviše 20.000 dinara, jasno je da sa raspoloživim sredstvima ne možemo da rešimo sve prispele zahteve.

Stručna komisija je imala težak zadatak da proceni koji su prioriteti i raspodeli novac i tako reši oko polovine zahteva.

Bilo bi lepo da ima više para i da možemo da odgovorimo svakom zahtevu, ali je to naša realnost.

Žalosno je to da socijalnih slučajeva i nema toliko koliko ima bolesnih ljudi koji nemaju para za lečenje, a najveći broj zahteva se odnosi baš za te svrhe.

Ovo zasedanje komisije 16. septembra biće po svemu sudeći i poslednje u ovoj kalendarskoj godini?

- Moraćemo da izdvojimo i nešto para za „ne daj Bože“, dakle za neke hitne slučajeve, jer kada stigne zahtev za lečenje bolesnog deteta, realno tome mora da se odgovori.

Kakva je situacija u pogledu dugovanja Grada za trenutnu pomoć?

- U slučajevima trenutne pomoći, dugovanja su bila znatno manja i sav novac je isplaćen.

Ovu vrstu pomoći odobrava Centar za socijalni rad i svima kojima su rešenjima Centra do 25. avgusta odobrena sredstva, novac je isplaćen u jednom navratu, a radi se od oko 135.000 dinara zaostalih dugovanja.

U međuvremenu je stigao zahtev iz Centra za isplatu poslednjih odobrenih zahteva u visini od oko 55.000 dinara i to je već isplaćeno.

Gradska vlast je odlučila i da ubuduće sva jednokratnja davanja idu preko Centra za socijalni rad i ja se nadam da će tu odluku potvrditi Skupština grada na sledećoj sednici.

Već je postala praksa da tražioci socijalne pomoći konkurišu i kod Grada i kod Republike. To su obično jedna te ista lica?

- Pored socijalnih novčanih davanja koje izdvaja lokalna samouprava, brojni najsiromašniji Vranjanci koriste i novčanu socijalnu pomoć koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije.

Lokalna samouprava ne raspolaže podacima o broju korisnika ovih socijalnih davanja na teritoriji grada, ali je simptomatično da se obično radi o ljudima koji konkurišu i za socijalnu pomoć grada Vranja.

Moramo da budemo realni, socijalna situacija u gradu je vrlo teška, znamo da je privreda u lošem položaju, para je malo, a siromašnih podosta.

Novčana socijalna pomoć iznosi od pet do 11 ili 12.000 dinara mesečno i to je vrlo malo.

Mi živimo gde živimo i nije čudno što su korisnici i jedne i druge pomoći često jedni te isti ljudi.

Među njima je mnogo i radno nesposobnih i tu činjenicu moramo da sagledamo.

Šta lokalna samouprava čini da smanji problem velikog broja tražilaca socijalne pomoći?

- Upravo zbog toga se preko Centra za socijalni rad sprovodi projekat radne aktivacije korisnika novčane socijalne pomoći.

Na osnovu radnog angažovanja korisnicima se povećava iznos novčane socijalne pomoći.  

U Vranju ima 19 radno angažovanih korisnika i oni rade obično dva do četiri sata dnevno.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: