Monografija Valentine Zlatanović

Lokalne vesti - Utorak 24.05.2016 - 09:48

“Duhovnost u delu Isidore Sekulić” - Molitveni aspekti Isidorinog dela Valentine Zlatanović naziv je monografije koja je u ponedeljak promovisana u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju.

Atmosfera sa promocije, Foto: Maja Miškovic Atmosfera sa promocije, Foto: Maja Miškovic
Monografija je od izuzetnog značaja, jer u svom delu ima lik i delo poznate srpske književnice Isidore Sekulić, kaže Tanja Rusimović, profesorka srpskog jezika. 
 
Ona je upoznala prisutne sa radom autorke i njenom biografijom pred prepunom salom vranjske Gimnazije
 
Valentina Zlatanović rođena je u Vranju gde je završila Gimnaziju
 
Na Filozofskom fakultetu u Nišu diplomirala je srpski jezik i književnost, dok je magistarsku tezu iz koje je nastala monografija odbranila na Filozofskom fakultetu na Palama
 
Do sada je objavila tri knjige pesama: “Ako smo nekad znali da se volimo”, “Ljubav, to si ti” i “Stazama Frognera”. Radi kao profesor srpskog jezika i kniževnosti u Medicinskoj školi u Užicu
 
Zlatanovićeva je preokupirana delom Isidore Sekulić i lirizam je ono što krasi njeno delo. Svako ko poznaje Valentinu doživi susret sa ljubavlju i duhovnošću, kaže Gordana Rogić, pesnikinja. 
 
- Ova knjiga je namenjena pre svega srednjoškolcima, jer pruža šire znanje o Isidori Sekulić i njenoj duhovnosti.
 
Nakon nastanka ove knjige, objavljena je zbirka poezije. U pitanju su lirski razgovori sa Isidorom Sekulić što znači da Valentina nije stala sa pisanjem. I dalje diskutuje sa Isidorom - kaže Rogićeva.
 
Autorka je na promociji knjige istakla pomoć koju je imala prilikom pisanja knjige. Mati Stefanida joj je davala putokaze da njen rad bude u duhu pravoslavnog učenja
 
- Kada sam krenula da radim svoj magistarski rad, tek onda sam shvatila koliko malo znamo o Isidori
 
Tema je izuzetno ozbiljna i savremena nauka nema metode za razumevanje interpretacije tako teške i komplikovane teme.
 
Zahvalna sam svom mentoru, profesoru Goranu Maksimoviću koji mi je dao dovoljno slobode da ispratim svoj doživljaj i svoje iskustvo u pisanju. 
 
Veliku podršku pružio mi je i akademik Vladeta Jerotić koji je lično poznavao Isidoru - kaže Valentina Zlatanović. 
 
Promocija je završena rečima Isidore Sekulić: “Sve što imamo to su oni talenti koje Bog svakom poosob daje, i koje svako poosob ima da vrati u kolektiv
 
A srdi se Bog ako neko vrati talente neumnožene trudom i naporom, ako u onaj izvor ništa od sebe ne doda izvora radi i drugih ljudi radi”.
 
Pre Vranja, monografija “Duhovnost u delu Isidore Sekulić” promovisana je na Sajmu knjiga u Beogradu, u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi u Oslu u Norveškoj i u Užicu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: