MUKE SA POTPISIMA: U Vranju samo SEDAM LISTI?

Lokalne vesti - Utorak 05.04.2016 - 08:29

Na lokalnim izborima u Vranju najverovatnije će učestvovati predstavnici samo sedam partija ili koalicija koje su do sada predale izborne liste.

Izbori kao prava mera FOTO OK Radio Izbori kao prava mera FOTO OK Radio

Rok za predaju listi za učešće na lokalnim izborima ističe 8. aprila, a  Gradska izborna komisija proglasila je sedam listi za Vranje i pet za Vranjsku Banju.

Iako po društvenim mrežama “u strašnom rejting naletu”, u Vranju na izborima neće učestvovati ni SPO, Nova Srbija, Pokret “Dosta je bilo”, Levica Srbije

Eto, pokret “Dosta je bilo”, kome mnogi predviđaju i prelazak republičkog cenzusa,  ovde neće učestvovati na lokalnim izborima.

Miroslav Mladenović, poverenik pokreta za Pčinjski okrug kaže da su u Vranju skupljali potpise za republičku listu, a da na lokalnim izborima neće učestvovati. Bez obrazloženja, naravno.
 
Ni Levica Srbije neće učestvovati na lokalnim izborima, potvrdio je Goran Stefanović, poverenik ove partije u Vranju.


- Mi smo prikupljali potpise za republičku listu, a na lokalu nećemo učestvovati - kaže Stefanović.
I ovo, naravno, bez obrazloženja.

Lista “Za naše Vranje - Zelena stranka - Zelena strana”, iako je predata i  prihvaćena od GIK - a još uvek nije zvanično potvrđena.

Prema rečima, lista je predata i usvojena od strane GIK-a, ali ne onako kako su podnosioci to želeli.

- Poslali smo žalbu Upravnom sudu. Podnosilac liste je Zelena stranka, kao stranka nacionalne manjine, a taj status nam nije priznat ovde u gradu.

Nadam se da odgovor od suda stigne najkasnije do srede.

Mi sigurno izlazimo na izbore, samo je pitanje da li ćemo kao lista nacionalne manjine
- kaže Nebojša Janjić, ispred Zelene stranke.

Po Vranju je trenutno moderno da se ide na izbore kao predstavnik nacionalne manjine, pa tako će recimo, učiniti i Ivana Stošić, nosilac  liste Koalicije “Građani i građanke Srbije”, koja kaže da je prikupljanje potpisa građana za podnošenje liste u završnoj fazi.

- Izlazimo na izbore. Nadamo se da ćemo proći prirodni prag i imati svoje predstavnike u lokalnoj skupštini - navodi  Stošićeva.

Treba naglasiiti da je po zakonu neophodno da izborna lista ima popunjeno najmanje trećinu mesta, u slučaju Vranja to je 22 kandidata, koje svojim potpisima mora da podrži najmanje 660 ljudi.

Prag za cenzus po zakonu je pet odsto od broja izašlih birača, a kod nacionalnih manjina takozvani “prirodni prag”, koji se komplikovano računa, ali obično iznosi oko 0,5 odsto glasova izašlih na izbore, za prvog na listi.   
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: