Muke Vranjanaca sa petovalentnom vakcinom

Lokalne vesti - Nedelja 12.04.2015 - 00:40

Jovan N., otac šestomesečne bebe iz Vranja tvrdi da mu u ovdašnjem Domu zdravlja nadležni nisu dozvolili vakcinaciju deteta petovalnetnom vakcinom.

Kako vakcinisati dete kad nema vakcine - ilustracija Kako vakcinisati dete kad nema vakcine - ilustracija

Kako on posmatra stvari, sva deca u Srbiji imaju pravo na besplatnu kombinovanu petovalentnu vakcinu, pre svega zahvaljujući izmenama Pravilnika o imunizaciji.

Jovan navodi da je kao razlog nevakcinisanja njegovog deteta navedeno to da beba do sada nije započela imunizaciju  petovalentnom vakcinom.

- Beba je rođena 1. oktobra 2014., sada ima šest meseci i nije primila ništa sem BSG i Hepatitisa B vakcine.

Po ovom novom pravilniku sva deca imaju pravo na petovalentnu vakcinu, a u Domu zdravlja u Vranju izgleda da nemaju svi.

Naravno, mi bi sami vakcinisali dete petovalentnom vakcinom, ali nje nije bilo u prodaji!  

Na kraju krajeva, medicinska sestra nam nije dozvolila vakcinaciju bebe, i sada smo u nedoumici šta da radimo – kaže ovaj zabrinuti roditelj.

On smatra da je ovakvo ponašanje diskriminacija najmlađih, jer  im se onemogućava zdravo odrastanje.

Prema rečima nadležnih u vranjskom zdravstvu, pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu imaju samo deca koja su započela vakcinaciju u 2014. godini, kako je predviđeno izmenama Pravilnika.

Roditelji čija deca nisu započela vakcinaciju u prošloj godini petovalentnu vakcinu kupuju sami.

- Ta beba je zato i vraćena, jer vakcinacija petovalentnom vakcinom kod nje nije započeta u 2014. godini.

Radi se o kombinovanoj vakcini koja se prima u tri doze. Radimo u skladu sa izmenama Pravilnika o imunizaciji koji je prosledilo Ministarstvo svim Domovima zdravlja u Srbiji – objašnjava piar Zdravstvenog centra Beba Kanački.

 Izmenama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima je predviđeno da sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. iz medicinskih razloga, kao i druga deca koja su započela vakcinaciju ovom vakcinom mimo tada važećeg Pravilnika, stiču pravo i mogu besplatno da budu vakcinisana istom vakcinom i tokom 2015. godine.

Samo, niko ne navodi šta da se radi kad vakcine jednostavno nema. I to u zemlji u kojoj je lečenje zagarantovano svim mogućim zakonima i Ustavom.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: