MUZEJ: Međunarodni iskorak u godini jubileja

Lokalne vesti - Petak 15.01.2016 - 00:24

Narodni Muzej u Vranju je prošle godine proširio međunarodnu saradnju u izlagačkoj delatnosti i time obeležio trostruki jubilej.

Narodni muzej proslavio trostruki jubilej; Foto: OK Radio Narodni muzej proslavio trostruki jubilej; Foto: OK Radio

2015. godine se navršilo 250 godina od izgradnje Pašinog konaka, u kojem se nalazi vranjski muzej, zatim 55 godina od osnivanja ove institucije, a Galerija Narodnog muzeja je proslavila 20 godina rada.

 

Tokom protekle godine, Narodni muzej je, pored redovnih aktivnosti na čuvanju i prikazivanju kulturnih dobara, imao i veoma bogatu izlagačku delatnost.

 

Rezimirajući ono što je urađeno Nenad Stojiljković, direktor muzeja, kaže da je veoma zadovoljan međunarodnom saradnjom koja je ostvarena prošle godine.

 

- Od velikog broja izložbi koje smo priredili u 2015. godini, izdvojio bih četiri međunarodne izložbe.

 

Gostovali su nam umetnici iz Makedonije, najpre Ana Jovanovska sa izložbom grafika i crteža, a zatim i Slobodan Milošeski, magistar vajarstva sa svojim skulpturama.

 

Imali smo i predstavljanje umetnika iz bugarskog grada Montana, a veliku pažnju je privukla izložba „Delići Srbije“ mlade američke umetnice Eme Fik, koja je prikazala svoje viđenje Srbije kroz seriju zanimljivih ilustracija - kaže Stojiljković.

 

Tokom ove godine Vranje bi trebalo da uzvrati posetu umetnicima iz Bugarske, pa će izložba radova vranjskih umetnika sa Petog bijenala biti postavljena u Montani.

 

 

Pored pomenutih, Narodni muzej je organizovao još dvadesetak izložbi domaćih autora, a bilo je i promocija knjiga, koncerata i književnih večeri.

 

Stoiljković 2015. godinu ocenjuje kao više nego uspešnu.

 

- Zabeležili smo blagi porast broja poseta naših objekata, aktivno smo učestvovali u svim gradskim kulturnim manifestacijama, a uspeli smo i da otkupimo i nekoliko važnih muzejskih eksponata i na taj način upotpunimo našu zbirku - zadovoljan je Stojiljković.    

 

Ove, 2016. godine u Galeriji Narodnog muzeja biće organizovano nekoliko veoma zanimljivih izložbi.

 

- Mogu da najavim izložbu savremene japanske umetnosti, zatim izložbu povodom 55 godina od Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu, a verujem da će biti zanimljiva i postavka pod nazivom "Ličnosti i potpisi", na kojoj će biti izloženi autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije - otkriva Stojiljković.

 

Kako će ova godina biti u znaku obeležavanja 140 godina od rođenja Borisava Stankovića, Galerija Narodnog muzeja planira i nekoliko prigodnih tematskih izložbi.

 

- Imaćemo izložbu "Borini potomci", zatim "Sa piscem kroz vreme - Bora Stanković ponovo u Nišu", u organizaciji niške Univerzitetske biblioteke i izložbu fotografija "Borina nedelja nekada i sada", koju će organizovati Narodni muzej - najavljuje Nenad Stojiljković.

 

    

      

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije​ u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: