Najezda komaraca i krpelja u Vranju!

Lokalne vesti - Četvrtak 12.06.2014 - 11:14

I pored prave najezde komaraca i krpelja, u Vranju nije ni počela dezinsekcija i dezinfekcija.

setaliste u Vranju setaliste u Vranju

Stručnjaci ukazuju na sve veću agresivnost tih insekata navodeći da njihovi ubodi nimalo nisu bezazleni,  jer komarci i krpelji mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih oboljenja.

Da se sa dezinsekcijom i dezinfekcijom kasni potvrđuju i u lokalnoj vlasti navodeći da se ovakva najezda insekata u Vranju ne pamti.

Ove godine najezdi komaraca  pogodovala je promena klime, a dobri poznavaoci ove problematike podsećaju da u Vranju dezinsekcija ranijih godina nije ni rađena, osim uništavanja larvi insekata pre tri godine.

Nemanja Nuhijević, većnik zadužen za zaštitiu životne sredine kaže da je raspisan tender i da će se sa dezinsekcijom i dezinfekcijom krenuti krajem juna.

- Početkom naredne nedelje biće poznato ko će u Vranju odraditi zaprašivanje i uništavanje insekata.

Kasnimo zbog vanredne situacije koju smo imali usled obilnih padavina i zbog javnih nabavki, jer je ta procedura glomazna – kaže Nuhijević.  

Kako se saznaje sa uništavanjem komaraca se kasni, ali Vranje nije izuzetak jer je  situacija daleko ozbiljnija na područjima gde ima stajaćih voda i većih reka u Vojvodini i okolini Beograda.

-  Zbog obilnih padavina i promene klime treba očekivati i najezdu insekata  koje nismo imali na našim prostorima do sada, zato treba što pre krenuti sa  uništavanjem.

Ubode komaraca ukoliko do njih dođe treba lečiti i izbegavati vlažna mesta i hladovinu na kojima ima i najviše insekata.

Prava najezda komaraca počinje u ranim večernjim satima – kaže doktor Goran Ristić iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Prema njegovim rečima za zaštitu od komaraca efikasni su aparati na struju sa hemijskim sredstvima, oni jednostavno odbijaju komarce.

- Koža se  može zaštititi adekvatnim kremama, a trebalo bi postaviti i zaštitne mrežice na prozorima.

Ono što je najosnovnije i na šta ljudi ovde nisu navikli, jer Vranje i nije imalo veće probleme sa komarcima je izbegavati u ovim danima mesta gde je prisutna vlaga hladovina, tu ih ima najviše – napominje doktor Ristić.

Tatjana Stamenković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: