Nasilje nad ženama: Peku ih i sipaju im vrelu vodu u uši!

Lokalne vesti - Sreda 25.11.2015 - 12:02

Nasilje nad ženama u Vranju je u porastu u odnosu na prethodne godine, mereno brojem žena koje su se odlučile da nasilnike prijave ili da zatraže pomoć neke od nadležnih institucija i ustanova.

Alkohol jedan od glavnih okidača za nasilje nad ženama; Foto: Thinkstock Alkohol jedan od glavnih okidača za nasilje nad ženama; Foto: Thinkstock

Kroz prihvatilište za žrtve nasilja i sigurnu kuću pri Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, u toku godine prođe i do 30 žena žrtava nasilja sa područja Pčinjskog okruga.

Od početka godine na ovom području su ubijene tri žene, koje su pale kao žrtve nasilnika iz porodice ili najbližeg okruženja, pokazuju podaci Odbora za ljudska prava u Vranju. U Srbiji su u tom periodu ubijene 33 žene.

Prema rečima Danijele Milosavljević iz Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, zadužene za pravnu podršku ženama u nasilju, najčešći nasilnici prema ženama su partneri, a sve više u porastu je i nasilje dece nad oba roditelja.

- Bez obzira da li je bračna ili vanbračna zajednica, partneri su ti koji najčešće vrše nasilje nad ženama. Kod nas su smeštene žene iz ugroženih društvenih grupa, ali to ne znači da nasilja nad ženama nema kod ostalih.

I kad se osnaže i izađu iz nasilja nemaju gde da odu, nemaju podršku bliže rodbine.
Bilo je slučajeva prijavljivanja nasilja nad ženama koje su ekonomski nezavisne i imaju bilo kakvu podršku okoline i najbližih.

Takve žene se kod nas kratko zadržavaju, jer mogu da sebi obezbede egzistenciju bez podrške institucija - kaže Milosavljevićeva.

Ona dodaje da je alkohol jedan od glavnih okidača za nasilje nad ženama. Posle toga ide ljubomora i ostalo.

Jedan od najstrašnijih slučajeva nasilja je situacija jedne od štićenica, koju je muž, između ostalog, tukao, pekao na šporetu i sipao joj kupuću vodu u uši.

 - Ženama koje trpe nasilje savetujem da prijave nasilnike. Može da se izađe iz tog začaranog kruga. Potrebno je strpljenje. To je duga borba.

Sudski postupci dugo traju. Ono oko čega se mi sada borimo je da se ne primenjuje načelo oportuniiteta u krivičnom postupku. To u praksi znači da se ne odlaže krivično gonjenje prema nasilniku - pojašnjava Milosavljevićeva.

Inače, 25. novembar je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji su ustanovile UN.


S.Tasić




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: