Nastavljeni arheološka iskopavanja u Krševici

Lokalne vesti - Petak 11.07.2014 - 08:31

Na arheološkom lokalitetu Kale u selu Krševica kod Vranja nastavljeni su radovi na akropoli, otpočeti još 2001. godine.

Kale Krševica: Nemerljiv značaj nalazišta Kale Krševica: Nemerljiv značaj nalazišta

Pod rukovodstvom Arheološkog instituta iz Beograda radovi se odvijaju na površini od 100 kvadratnih metara kako bi njima bili obuhvaćeni svi objekti na tom jedinstvenom istorijskom lokalitetu.

Planirano je da se do kraja godine istraže dublji slojevi na prostoru nekadašnje utvrde, a procenjeno je da se istorijske građevine nalaze na dubini od dva do tri metra.

Doktor arheologije Petar Popović, koji je ujedno i rukovodilac projekta na iskopavanju, kaže da se lokalitet Kale proteže na pet hektara, a da je do sada istraženo samo šest odsto te površine.

- Ima jako puno materijala i jako puno keramike i to je vrlo dragoceno,  jer je to jedan od retkih lokaliteta gde imate materijal iz 4. veka pre nove ere karakterističan za Grčku kulturu i najveći deo kompletne arhitekture i sve što se nalazi tamo vezano je za Makedoniju i Grčku – pojašnjava Popović.

On dodaje da sami Grci nemaju ništa slično glede arhitektonske zaostavštine pogotovo dela građevine sa bačvastim svodom koja je apsolutno jedistvena ali je za sada potpuna enigma koja civilizacija sa juga je to napravila.

Najznačajni deo nalazišta, ujedno i onaj najvažniji, donji deo gde je bilo smešteno naselje, moraće da bude zatrpan kako bi se konzervirao i sačuvao od propadanje, jer trenutno nema dovoljno novca za njegovo istraživanje.

Petrović napominje da je Kale kod Krševice izuzetno bitno za arheologe iz razloga što je ovo područje zapravo centar Balkana i samim tim se nalazi veoma daleko od kulturnih centara.

- Slikovito dočarano mi smo kao ostrvo u sred mora. Ovde otkrivamo nešto što je nama još uvek misterija, ko su ti ljudi koji su se tu naselili.

Ne možemo da tvrdimo da su to Grci ali nemamo ništa da to povežemo sa lokalnim stanovništvom, jer je taj kulturni nivo toliko veliki da je u domenu života Grčke u četvrtom veku pre nove ere – kazao je Petrović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: