Nema mira u Kondivi

Lokalne vesti - Utorak 25.03.2014 - 11:00

Radnici „Kondive“ u Žbevcu kod Vranja nastavljaju sa generalnim štrajkom jer nisu zadovoljni pregovorima sa rukovodstvom „Simpa“ i strateškim partnerom, „Akvarijusom“ iz Hrvatske.

Kondiva Kondiva

Prema rečima predsednice štrajkačkog odbora Biljane Stefanović, mašine neće raditi dok se radnicima ne overe zdravstvene knjižice, ne uplate im se sve zaostale zarade i ne pokaže im se ugovor o partnerstvu između „Kondive“ i „Akvarijusa“.

– Imali smo sastanak sa generalnim direktorom „Simpa“ Slađanom Disićem i on nam je obećao da će nam overiti zdravstvene knjižice koje nemaju markice već više od godinu dana.

Overa će se odraditi u paketu sa „Simpovim“ radnicima. Sa predstavnicima „Kondivinog“ strateškog partnera iz Hrvatske, „Akvarijusa“ smo takođe razgovarali, ali nismo dobili uveravanja da će nam sve zaostale zarade biti isplaćene.

Obećavali su nam lineranu isplatu duga, ali su nam isto to obećali septembra prošle godine pa se ništa nije desilo.

Ovoga puta nećemo da nasednemo, nego ćemo biti u generalnom štrajku dok nam se zaostale zarade ne isplate u celosti – kaže Stefanovićeva.

Ona dodaje da su štrajkači svoju listu zahteva proširili, tako da sada, kako bi prekinuli sa štrajkom, traže i uvid u ugovor koji je „Kondiva“ potpisala prošle godine sa „Akvarijusom“.

– Želimo da vidimo kakav je to ugovor o partnerstvu potpisan između „Kondive“ i „Akvarijusa“, jer nas zanima na čiju štetu, a na čiju korist ide to partnerstvo.

Takođe, u firmi su radnici uzimali robu putem sindikalnih potvrda i to im je odbijano od plata.

Sada, s obzirom da sredstva bankama i prodavnicama nisu prebačena, ljudi zovu radnike i prete tužbama.

Kažu nam da će oni da tuže nas, a da mi tužimo firmu. To ne dolazi u obzir, jer smo mi tu robu otplatili.

Dakle i rešavanje tog problema je jedan od dopunskih zahteva štrajkača – kaže Stefanovićeva.

Inače, ugovor o partnerstvu između „Kondive“ i hrvatskog „Akvarijusa“, kako saznajemo, potpisan je početkom prošle godine.

Prvi put su se predstvanici „Akvarijusa“ obratili radnicima 13. septembra 2013. godine i tada im je saopšteno da će u narednom periodu o njihovim zaradama brinuti ta hrvatska kompanija.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između „Kondive“ i „Akvarijusa“ biće tema daljeg istraživanja OK Radija.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: