Niče TRENING CENTAR za vranjsku radnu snagu

Lokalne vesti - Utorak 04.07.2017 - 09:20

Grad Vranje zaključio je ugovor o izradi projektno - tehničke dokumentacije, vredan 2,5 miliona dinara, što je prvi korak ka izgradnji Trening centra za kvalifikovanje i usavršavanje radne snage, shodno potrebama investitora.

Mesto dešavanja: Slobodna zona u Bunuševcu FOTO OK Radio Mesto dešavanja: Slobodna zona u Bunuševcu FOTO OK Radio

Trening centar će biti izgrađen na prostoru Privredne zone Bunuševac 2, a njime će upravljati preduzeće “Slobodna zona”.

Pomoćnik gradonačelnika za urbanizam Slavoljub Stojmenović kaže za OK Radio da je Grad u komunikaciji sa privrednicima, predvideo izazov nedostatka kvalifikovane radne snage, a u skladu sa stalno rastućim potrebama tržišta.

- Postojeći obrazovni profili ne zadovoljavaju iskazane potrebe i shodno tome je neophodno uspostaviti sistem efikasne i kontinuirane prekvalifikacije i usavršavanja radne snage, ali prema standardima i zahtevima konkretnog investititora.

U tom slučaju investitor se javlja i kao edukator radne snage u Trening centru, koji će obezbediti informaciono-servisnu podršku „na jednom mestu
– precizira Stojmenović.

U Trening centru, pored hale za obuku proizvodnih radnika, planiraju se i učionice, sale za edukacije privrednika, držanje konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova, susrete privrednika, kao i pružanje ostalih usluga od strane PD Slobodna zona Vranje.

Kako se sve češće ističe, postojeći obrazovni sistem Srbije zahteva dalju reformaciju, imajuću u vidu potrebu izmene obrazovnih profila, nastavnih planova i programa, u skladu sa rastućim zahtevima tržišta.
 
- U tom smislu, predloženi projekat Trening centra korespondira sa započetim procesima na implementaciji dualnog obrazovanja, ali i daje mogućnost za različite obuke učenika i predavača kroz interaktivne radionice i zajedničke projekte sa privrednicima – navodi Stojmenović.

Prema planu, budući Trening centar bi trebalo da ima modularni halski prostor za procesne-proizvodne linije za praktičnu obuku radnika oko 600 kvadrata, tri učionice po 50 kvadrata, kancelarijski prostor za menadžment od oko 100 kvadratnih metara, kao i pomoćne prostorije.

Ukupna površina koju obuhvata projekat se prostire na oko jedan hektar, dok je planirano da površina pod objektom bude 1.000 kvadratnih metara.

Izrada projektno - tehničke dokumentacije iznosila je 2,56 milion dinara, od čega su po pola izdvojili Ministarstvo privrede i Grad.

- Po izgradnji Trening centra, njime će upravljati “Slobodna zona” Vranje, a njegovi korisnici će biti privrednici grada i okoline, uključujući i stanare Slobodne zone, učenike srednjih škola, studente i nezaposlena lica – najavljuje Slavoljub Stojmenović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: