NIJE DŽABA SMRDELO: Pozorište OPASNO po zdravlje! (VIDEO)

Lokalne vesti - Petak 06.11.2015 - 20:48

Zgrada pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, koje se obnavlja od 2012. godine, opasna je za ljude koji u njoj duže borave, a zbog smrada izazvanog otrovnim oplatolom, ustanovio je Institut “Vinča”.

Antić saopštava rezultate stručne analize FOTO: vranje.org.rs Antić saopštava rezultate stručne analize FOTO: vranje.org.rs

U nalazu “Vinče” rađenom posle prekida radova na Pozorištu izgorelom  požaru pre tri godine kaže se da je prilikom betoniranja korišćeno ulje „Nisotek“ za premazivanje drvene oplate, opasno po zdravlje ljudi, pa se tako i vranjski teatar upisao u sada već dugačak niz srpskih “smrdljivih zgrada”.

Ovu informaciju je saopštio gradonačelnik Zoran Antić, nakon što su iz Instituta „Vinča“ stigli rezultati analiza, zatraženih od strane Grada posle zdravstvenih problema koje su imali radnici koji su radili na postavljanju vodovodne instalacije u zgradi Pozorišta.

-  U izveštaju iz „Vinče“ se konstatuje prisustvo  fenolnih jedinjenja u drvenoj oplati i u uzorcima betona.
Na osnovu ovih rezultata možemo da tvrdimo da je ulje koje je korišćeno ovde isto ono koje je izazvalo zagađenje u naselju „Ivan Ribar“  i Institutu  za majku i dete u Beogradu  - navodi Antić.

On je ocenio da “suštinskog razloga za paniku nema”, jer su nadležni iz „Vinče“ rekli da ovo ulje može da bude opasno samo za ljude koji su boravili  unutar zgrade i bili u dužem periodu izloženi isparenjima.

Opasnost po okolinu zgrade Pozorišta i prolaznike, kažu, ne postoji.

Gradonačelnik je kazao i da je izveštaj dobijen od izvođača radova, firme “Banković”, koja je inače gradila i sporne “smrdljive zgrade” u Beogradu, “sasvim suprotan”, jer se u njemu tvrdi da u Pozorištu nije korišćen isti oplatol kao na objektima u Beogradu.

- Za sada, zatvorićemo ulaz u zgradu Pozorišta, a predstavnici „Vinče“ će već sledeće nedelje otpočeti sa dekontaminacijom armiranih betonskih površina, dok će celokupni trošak ovih radova snositi izvođač,  preduzeće “Banković“ - kaže Antić.

Ceo slučaj ispitaće i Gradsko javno pravobranilaštvo i nadležni državni organi.

Nataša Trajković, građevinski inženjer u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, pojasnila je da nisu zagađene sve površine u Pozorištu, već samo armirano betonske konstrukcije, ali nije želela da ulazi u kvadraturu zagađenja, što znači i da nema cene za radove koji obavezno moraju da uslede.

- Kolike su površine stubova koji su zagađeni, tek treba da se utvrdi.

“Vinča” je dala preporuku nekoliko načina sanacije, ali je suština ista, a to je da tretman ubrzava razgradnju jedinjenja do potpunog nestanka, kada više neće biti nikakvih opasnosti po zdravlje ljudi - kaže Trajkovićeva.

Preduzeće “Banković”  do početka naredne nedelje treba da se izjasni da li će “milom ili silom”, kako je rekao Antić, snositi troškove sanacije.

Prema prvim proračunima, sanacija jednog kvadrata košta oko 200 evra.

Radovi na izgradnji zgrade Pozorišta neće početi sve dok “Vinča” ne utvrdi da su otklonjene sve opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je Antić i time na neodređeno vreme odložio završetak radova koji su već više puta prolongirani.

Radovi na Pozorištu obustavljeni su 10. decembra 2014. godine, i od tada su samo radnici Vodovoda pokušali da uvedu kanalizaciju, ali su i ti radovi prekinuti zbog zdravstvenih problema radnika izazvanih otrovnim smradom u podrumskim prostorijama nove zgrade teatra.
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: