Nova PREMIJERA vranjskog pozorišta: Čekajući JELKU

Lokalne vesti - Sreda 08.11.2017 - 22:02

Ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja odigrao je u utorak premijerno izvođenje komada „Jelka kod Ivanovih“, po tekstu Aleksandra Vvedenskog, u režiji Angelča Ilievskog.

"Jelka kod Ivanovih", detalj iz predstave FOTO: Pozorište "Bora Stanković"

Predstava je nastala po dramskom tekstu ruskog avangardiste Aleksandra Vvedenskog, jednog iz krugova apsurdista sa umetničke scene Sovjetskog Saveza između dva svetska rata, poznatim pod imenom Oberiuti.

Prva premijera vranjskog teatra koincidira sa stogodišnjicom Oktobarske revolucije, čije su ekstremne posledice u jednom vremenskom periodu u Sovjetskom Savezu pod vođstvom Staljina i osnovna tema komada, ali se ideja teksta referiše na univerzalnom nivou.

Kako je objašnjeno u uvodnoj sceni komada, odigranoj na balkonu zgrade Doma Vojske i koja ujedno predstavlja manifest Oberiuta, jezik apsurda u njihovim delima je samo način da nađu formu kroz koju su želeli da progovore o životu pod diktaturom.

Reditelj Angelčo Ilievski smatra da je tekst Vvedenskog aktuelan i danas, kao što će biti aktuelan i narednih 100 godina.

- Tekst govori o slobodi i raspadu jednog sistema, o raspadnutim ljudima u raspadnutom društvu, gde svi očekuju svetliju budućnost koju ovde simbolizuje jelka.

Ova problematika je aktuelna, ne samo u Srbiji ili Makedoniji, već i na celom Balkanu, pa i šire i, kako kažu Vvedenski i njegov najbolji prijatelj Harms, samo sloboda može da nas izleči, a sloboda je stanje uma i način gledanja na svet – kaže reditelj.

Izvorni tekst i jezik komada određuju i “pomereni” izraz i estetiku predstave, a upravo to je bio i cilj, napraviti umetnički i repertoarski iskorak, kaže jedan od protagonista “Jelke kod Ivanovih” i umetnički rukovodilac pozorišta “Bora Stanković”, Bojan Jovanović.

- Dugo smo radili na predstavi i želeli smo da, nakon velikih uspeha prošle sezone, prvenstveno sa “Ružom, uvelom”, publici ponudimo nešto novo i drugačije.

Iako je komad neobičan, na momente i čudan, publika je odlično reagovala na premijerno izvođenje i na čitav umetnički koncept
– kaže Jovanović.

Predstava je pripremana od avgusta meseca, veoma ambiciozno i pored više nego skromnih uslova u kojima deluje vranjski teatar.

Angažovan je gotovo ceo ansambl Pozorišta “Bora Stanković”, uz glumačko pojačanje polaznika glumačke radionice i gostovanje niških glumica Jasminke Hodžić i Evgenije Stanković.

Ansambl i reditelj su od iznuđenog rešenja da se predstave igraju u sali Doma Vojske, napravili prednost, jer se komad igra na obe scene, balkonu i parteru sale, stepeništu, kao i na uličnom balkonu, pre ulaska publike u samu salu.

Vizuelno impresivna i umetnički snažna, nova predstava je sledeći repertoarski adut vranjskog teatra u aktuelnoj sezoni.

“Jelka kod Ivanovih” će svoje naredno izvođenje imati 6. decembra.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: