Novi skandal u ZC Vranje: Umro zbog odbijanja lekara da mu pomognu

Lokalne vesti - Petak 17.10.2014 - 12:32

Penzioner Miladin Aleksić (71) iz Vranjske Banje preminuo je u nedelju zbog, kako tvrde članovi njegove porodice, nemara vranjskih lekara Hitne pomoći.

Aleksiću nije ukazana pomoć u Hitnoj pomoći u Vranju Aleksiću nije ukazana pomoć u Hitnoj pomoći u Vranju

Kako smo saznali od njegove snaje Ljiljane Aleksić, Miladin je u nedelju oko 14 časova dobio napad gušenja zbog astme od koje je godinama bolovao.

Stanje se iz minuta u minut pogoršavalo, a lekari Hitne pomoći u Vranju, tvrdi Ljiljana, i posle dva poziva odbili su da izađu na teren i ukažu pomoć pacijentu.  

– Moj svekar je počeo da se guši i dozivao je pomoć. Najpre je moj suprug pozvao Hitnu pomoć, ali su mu rekli da oni ne mogu da dođu jer su u gužvi.

Kada sam videla da je stanje postalo kritično i da mi ne smemo sopstvenim vozilom da ga prevozimo do bolnice jer je počeo da gubi svest, ja sam opet zvala ZC.

Lekar Hitne pomoći me pitao koje simptome ima i kada sam objasnila da se guši, on mi je rekao, citiram, „ti znaš da se on guši?“.

Onda mi je saopštio da nemaju vremena da dođu jer moraju da posete sela u okolini Vranja.

Na to sam zamolila da usput svrate do nas i ukažu pomoć Miladinu, na šta mi je odgovorio da nismo došli na red – kaže Ljiljana.

Ona dodaje da je nakon toga lekar izgovorio skandaloznu rečenicu, zbog koje se u normalnim državama dobija momentalni otkaz.

– Kada sam rekla da je stanje kritično i da će čovek da se uguši, on mi je rekao, citiram, „ako se guši, neka se uguši. Ti znaš li ja za koju platu radim? Šta me briga“.

Celo to natezanje trajalo je sat vremena i oko 15 sati čula sam supruga i sina kako dozivaju Miladina. Shvatila sam da je stvar gotova. Preminuo je u 14.50h.

Opet sam pozvala Hitnu pomoć i saopštila im da je pacijent umro jer nisu hteli da dođu i tek tada su prihvatili poziv, ali nam tada nisu bili potrebni.

Svašta sam rekla lekaru kada je došao, jer je baš on taj sa kojim smo pričali telefonom, a on je samo ćutao.

Ovakvo ponašanje neće na ovome da se završi. Utoliko ovih dana biće obavešteno Ministarstvo zdravlja – kaže Ljiljana.

Njen suprug Predrag nije želeo da daje izjave, samo je kazao da će za smrt njegovog oca morati da odgovara lekar koji nije želeo da ukaže pomoć.

Novinar OK Radija kontaktirao je upravnika Doma zdravlja Nenada Mladenovića, ali je on saopštio da mu je potrebno oko sat vremena da ispita slučaj i presluša snimak razgovora između lekara i porodice Aleksić.

Kako je kazao, tek tada može da daje informacije vezane za ovu situaciju.

Nakon sat vremena, potpuno neočekivano, Mladenović je rekao da je procedura takva da porodica Aleksić treba da podnese pisanu žalbu Zdravstvenom centru i da će tek tada slučaj biti otvoren.

Na pitanje novinara da li je u ovom slučaju bilo propusta lekara, Mladenović je kratko odgovorio „da je rekao šta je imao da kaže“.

OK Radio nije uspeo da sazna od rukovodstva ZC ko je od lekara Hitne pomoći radio u dnevnoj smeni u nedelju.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: