Novi sumnjivi pečat na Internom

Lokalne vesti - Utorak 10.03.2015 - 11:55

Doktorka Ljiljana Antić, internista Bolnice u Vranju koristi faksimil na kome piše „Ljiljana Antić internista-endoskopista“, iako nije završila subspecijalizaciju iz oblasti gastroenterologije.

Ljiljana Antić Ljiljana Antić

Stručnjaci kažu da je endoskopija metoda gastroenterologije i zvanje endoskopiste može da ima samo subspecijalista gastroenterologije.

Da je i Antićeva svesna toga, potvrđuje činjenica da ona u Bolnici koristi faksimil na kome piše samo „internista“, dok se u privatnoj poliklinici potpisuje i pečatira kao endoskopista, što nikako ne umanjuje problem administrativne prirode.

Stručnost i znanje doktorke Antić niko ne osporava, ali na faksimilu ne sme da piše „endoskopista“, jer nije dala završni subspecijalistički ispit iz gastroenterologije, zbog čega joj je, kako se saznaje, to pravo uskraćeno, s obzirom da je istekao rok do kada je morala da položi.

– Koliko ja znam, a znam dosta, na faksimilu ne može da piše „endoskopista“ jer subspecijalizacija iz endoskopije ne postoji.

To je gastroenterologija i tek po završetku te subspecijalizacije doktor može na faksimilu da ima i metode po kojima radi.

Tačno je da je ona završavala kurseve i obuke, ali to ne daje za pravo da se na osnovu kurseva izrađuju faksimili i pečati. To nigde do sada niti sam video, niti sam čuo da je neko uradio.

Koliko sam ja obavešten, koleginica Ljiljana nije završila subspecijalizaciju, samo je odslušala dve godine.

Dakle, nije ni usmeno ni pismeno polagala završni ispit i prema tome ona je samo specijalista interne medicine – kaže upravnik Bolnice, gastroenterohepatolog Zvonimir Đorđević.

Doktorka Ljiljana Antić kaže da nije dobro ovu vest plasirati u javnost, jer to samo „zabavlja narod“, tim pre što je ona na VMA završila kurs endoskopske metode.

– Vlasnik poliklinike gde ja radim se interesovao da li može na mom faksimilu da piše „endoskopista“ i rekli su mu da može.
 

Evo ja ću reći ponovo njemu da to lepo proveri, ali u svakom slučaju ja posedujem sertifikate o završenim obukama za endoskopiju.

Subspecijalizaciju nisam završila i pred ispitom sam kao i moje koleginice, samo čekam da mi to dozvole. Ponavljam, imam sertifikate sa obuke na VMA i to radim godinama.

Gastroenterologijom se bavim od 1995. godine ii potpuno sam je usavršila.

Imam i sertifikat iz ultrazvuka abdomena, tako da sam što se tiče stručnosti pokrivena – kaže Antićeva.

Ona dodaje da će se obratiti i Beogradu, kako bi dobila uveravanja da u privatnoj poliklinici može da koristi faksimil „internista-endoskopista“.

– Meni taj faksimil ne znači ništa. Meni znači to što znam da radim svoj posao i što iz endoskopije imam sertifikat.

Kao internista, ja mogu da radim i metode, a ovi moji iz Leskovca za koje privatno radim, taj posao rade godinama, ali eto, neka ponovo provere – kaže Antićeva.

Zdravstvena inspektorka u Nišu kaže da prvi put u životu i karijeri čuje da se neko na faksimilu potpisuje kao “endoskopista”.

– Definitivno internisti mogu da rade i endoskopiju, ali postoji i nešto što se zove subspecijalizacija. To je poprilično duža edukacija.

Ako je doktorka završila i kurs na VMA, to treba respektovati, ali to ne znači i da treba na faksimilu da joj piše endoskopista.

Jednostavno, to ne postoji kao opcija i do sada nikad u životu i karijeri od 30 godina nisam čula da nekome na faksimilu piše “endoskopista”.

Verujte, sasvim sam zbunjena i ne znam šta da kažem. Stvarno mi nije jasno kako može to tako da piše na faksimilu.

O tome bi trebalo da se razgovara definitivno – kaže inspektorka.

Inače, podsetimo i da je nedavno na Internom odeljenju vranjske Bolnice nastao skandal kada je protiv načelnice tog odeljenja pokrenuta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog predstavljanja.

Ona se potpisivala i udarala pečate na kojima piše „internista-kardiolog“, a da subspecijalizaciju iz kardiologije uopšte nije završila.

Zbog toga, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju u toku su predistražne radnje, nakon kojih će tužilac odlučiti da li zaista ima elemenata krivičnog dela ili ne.


Kolege su tada zaštitile ovu doktorku, potpisujući peticiju kojom se tvrdi da je ona stručna po faksimilu kojim pečatira.

Ostaje da se vidi da li će kolektiv internista i u ovom slučaju reagovati na isti način.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: