NS: Zaposleni u ZZJZ na ivici egzistencije!

Lokalne vesti - Sreda 03.09.2014 - 09:54

Novi sindikat Zavoda za javno zdravlјe u Vranju je saopštio da se u toj zdravstvenoj ustanovi „nastavlјa i produblјuje stanje bezakonja koje zaposlene dovodi na ivicu gladi, opšteg beznađa i do gubitka poverenja u funkcionisanje pravne države“.

Zavod za javno zdravlje Vranje Zavod za javno zdravlje Vranje

Predsednik sindikata Jovica Stojanović tvrdi da zarade zaposlenima ekstremno kasne.

- Poslednja isplaćena zarada je polovina plate za april 2014. godine, čime se kašnjenje produbilo na skoro pet meseci i dovelo radnike do nemogućnosti ostvarivanja ni gole egzistencije.

Ovakva situacija je stvorena potpunim haosom koji vlada u Ustanovi usled toga što njome i dalјe rukovodi Eržika Antić kojoj je davno, još februara meseca prošle godine, istekao mandat, a po raspisanom konkursu niko nije bio izabran.

U toj situaciji, Ministarstvo zdravlјa nije, u skladu sa zakonom, imenovalo novog vršioca dužnosti direktora, a što je bilo dužno da učini – kaže Stojanović.

On dodaje da je i Nadzornom odboru davno istekao mandat, a da Upravni odbor radi u krnjem sastavu zbog ostavke jednog člana.  

- Time se otvoreno i na grub način krše odredbe zakona i kolektivnog ugovora, uz nedostatak adekvatne kontrole i nadzora nad namenskim trošenjem sredstava za finansiranje poslova, a što je sve dovelo do gubitaka u poslovanju ustanove i posledično do katastrofalnog materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih.

Novi sindikat ZZJZ Vranje je kroz duži vremenski period više puta upozoravao da ovakav status ZZJZ Vranje ne ugrožava samo zaposlene nego i adekvatno pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Takođe se odražava i na spremnost celokupne zdravstvene službe za vanredne situacije, prema odredbama Zakona o javnom zdravlјu, a što može da ima krupne posledice po zdravlјe građana – ističe Stojanović.

Iz tog sindikata pozivaju Ministarstvo zdravlјa, Grad Vranje i sve relevantne političke stranke u lokalu da hitno i definitivno prekinu „stanje beznađa, omoguće imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, odnosno svih organa upravlјanja, u skladu sa zakonom, koji realno treba da sagledaju situaciju, sačine sanacioni program i omoguće da svi zaposleni mogu da žive od svog rada“.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: