Obeležen Dan državnosti (FOTO)

Lokalne vesti - Nedelja 15.02.2015 - 11:05

Polaganjem venaca na bareljef Vožda Karađorđa u Vranju je u nedelju obeležen 15. februar, Dan državnosti.

polaganje venaca na bareljef Vozda Karadjordja u Vranju polaganje venaca na bareljef Vozda Karadjordja u Vranju

Vence su u prisustvu velikog broja građana položili gradonačelnik Zoran Antić, predstavnici Policijske uprave u Vranju, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika do 1918. godine i učenici Hemijsko-tehnološke škole.

O značaju Dana državnosti za srpsku istoriju govorio je zamenik predsednika Skupštine grada Siniša Mitić.

On je podsetio da je 15. februara 1804. počeo Prvi srpski ustanak, a da je na taj dan 1835. donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

- Srbija slavi Dan državnosti čije su temelje pre 208 godina udarili srpski ustanici, kada su pod vođstvom vožda Karađorđa krenuli u borbu za konačno oslobođenje od Otomanske imperije.

Ustanak je podignut u Orašcu kod Topole, a neposredan povod bila je "seča knezova".

Odluka o podizanju ustanka doneta je na velikom Narodnom zboru u Orašcu 15. februara, a na čelo bune protiv dahija stao je vožd Đorđe Petrović od Turaka nazvan Karađorđe.

Prvi ustanak Srba ugušen je 1813. godine, ali je dve godine kasnije buknuo Drugi srpski ustanak i tada je Srbija imala velikog zaštitnika u moćnom ruskom carstvu sve do 1830. godina, kada je postala vazalna država turskog carstva – rekao je Mitić.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

                                 
 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: