Obeležen Svetski dan Roma FOTO

Lokalne vesti - Utorak 08.04.2014 - 14:17

Svetski dan Roma, 8. april, obeležen je u Vranju celodnevnim aktivnostima.

Sa lica mesta Sa lica mesta

U organizaciji obeležavanja dana Roma učestvovali su NVO “Generator”,  Zdravstveni centar , Kancelarija za mlade,  Predškolska ustanova  “Naše dete”, osnovne i srednje škole..

Tačno u podne u utorak je ispred zgrade Pošte  organizovan kulturno-umetnički program GKUD “Sevdah”. Nastupio je i duvački orkestar Nenada Mladenovića.

Nakon nastupa defile učesnika u narodnim nošnjama krenuo je do  Trga Staniše Stošića, gde se građanima obratito gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Antić je čestitajući Romima njihov dan rekao da se grad Vranje ponosi svojim Romima.

Zoran Asanović predsednik društva “Bakija Bakić” podsetio je da je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma doneta na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Svetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Centar  za prevenciju Zdravstvenog centra u naselju Ogoš u gradskoj opštini Vranjska Banja organizovao je u utorak  besplatne preventivne preglede .

U Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite odigrana je predstava u organizaciji NVO ,,Pozitiv”.

Večeras će u nastavku obeležavanja Svetskog dana Roma u najvećem romskom naselju u Vranju Gornja čaršija,  na trgu Bakije Bakić biti održan koncert istoimenog trubačkog orkestra.
 

Tatjana Stamenković

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: