Obeležene Blagovesti

Lokalne vesti - Utorak 07.04.2015 - 12:33

Rukovodstvo Vranja je povodom praznika Blagovesti, u utorak položilo cveće kraj biste Svetom Justinu Popoviću, u gradskom parku.

Predstavnici grada ispred spomenika Justinu Popoviću foto T. Stamenković Predstavnici grada ispred spomenika Justinu Popoviću foto T. Stamenković

Većnica za kulturu Nela Dimitrijević kazala je da je ovo iskazivanje pošte ocu Justinu Popoviću na dan kada je on rođen.  

- Da i na taj način potvrdimo koliko smo ponosni na njega i koliko poštujemo njegov rad, koliko poštujemo sve ono što je on učinio, a što njegovi savremenici nisu znali da cene – kazala je Dimitrijevićeva.  

Ona je podsetila da je otac Justin sa 20 godina prešao preko Albanije sa srpskom vojskom, a školovao se u Parizu, Londonu, Peterburgu i doktorirao u Atini i čitav svoj vek potom proveo u Srbiji.  

Otac Justin, ili Blagoje Popović, kako mu je kršetno ime, rođen je u Vranju, u svešteničkoj porodici, na Blagovesti, 7. aprila 1894. a umro takođe na Blagovesti 1979. godine.

Od 1934. godine bio je profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan je od osnivača Srpskog filozofskog društva. U manastir Ćelije kod Valjeva došao je 1948. godine, posle pritvora i komunističkog progona i tu ostao do smrti.

Inače, Sveti arhijerejski sabor SPPC-a proglasio je oca Justina Popovića  za sveca, prvog u istoriji grada.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: