OBRADOVIĆ: Zaglušujuća tišina

Lokalne vesti - Četvrtak 05.11.2015 - 12:02

Vranje - Međunarodna pozicija Srbije ide napred, a sloboda izražavanja i sloboda medija unazad, izjavio je u Briselu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, koji smatra da je medijska scena u Srbiji strogo kontrolisana, dok su novinari podvrgnuti raznim pritiscima, bedno plaćeni i skloni autocenzuri.

Obradović je predsednik NUNS-a FOTO Medija centar Beograd Obradović je predsednik NUNS-a FOTO Medija centar Beograd

Na konferenciji “Speak UP” o slobodi izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koju je organizovala Evropska komisija, on je ocenio da u “Srbiji danas vlada zaglušujuća tišina u kojoj se čuje glas samo jednog čoveka i njegovih glasnogovornika”.

Tabloidizacija je fenomen koji dominira, ne samo medijima, već i u društvu u celini, ukazao je Obradović, napominjući da se u takvoj situaciji jasno oseća nedostatak kritičkog dijaloga.

To nanosi veliku štetu evrointegracijama i započetim demokratskim procesima u Srbiji, dodao je Obradović i ocenio da je “teško opisati situaciju u kojoj se napredovanje u evrointegracijama dešava paralelno sa nazadovanjem u poštovanju osnovnih vrednosti Evropske unije”.

Posebno je važno pitanje bezbednosti novinara, rekao je Obradović i podsetio da se još ne znaju napadači na Davora Pašalića, novinara FoNeta i nedavno zverski prebijenogIvana Ninića.

Srbija je u avgustu prošle godine usvojila set medijskih zakona koji, bez obzira na sitne manjkavosti, ostavljaju dovoljno prostora za medijsku reformu, istakao je Obradović.

On smatra da su Zakon o informisanju, Zakon o eletronskim medijima i Zakon o javnim servisima dobra osnova za korenite promene, koje bi, uz adekvatnu primenu, dovele do suštinski drugačijeg izgleda medijske scene.

Prema rečima Obradovića, Srbija ima zakonodavni okvir koji bi mogao da oblikuje medijsku scenu na jedan sasvim drugačiji način.

I upravo u toj činjenici vidim naš “put napred”, rekao je Obradović, koji smatra da je neophodno insistirati na doslednom sprovodjenju zakona.

Treba insistirati na rešenjima koja će dovesti do novog kvaliteta na medijskoj sceni. Da se ne zavaravamo. Ne postoji ni jedna vlast, pa ni ova u Srbiji, koja će se dobrovoljno odreći uticaja na medije, ocenio je Obradović.

On je ukazao da, bez obzira na zakonska rešenja i proklamovane ciljeve, očigledno postoje veliki otpori u sprovodjenju medijskih reformi.

Istovremeno, naša decenijama slabljena profesija, poslednje dve tri godine je dodatno oštećena i spolja i iznutra.

Sve to zajedno ima za rezultat okolnosti u kojima sama profesija, bez podrške, nije u stanju da se, potpuno posrnula, vrati sa propagandne na novinarsku stazu, rekao je Obradović.

Fonet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: