OBUSTAVLJENI radovi na NOVOJ PIJACI

Lokalne vesti - Sreda 17.08.2016 - 22:06

Radovi na izgradnji zelene pijace u naselju Ogledna stanica u Vranju obustavljeni su zbog dugovanja koja Direkcija za izgradnju ima prema izvođačima radova, „Tončev gradnji“ i „IG autu“.

Budući izgled nove pijace FOTO OK Radio Budući izgled nove pijace FOTO OK Radio

Aktuelni direktor Direkcije za izgradnju Saša Sentić navodi da su radovi na izgradnji pijace stopirani zbog dugovanja prema izvođačima radova.

Sa svoje strane bivši gradonačelnik Zoran Antić tvrdi da postoji namera aktuelne vlasti  u Vranju da se pijaca prenameni u igralište ili sportski teren, i da se nalaze svakojaki izgovori da bi se to i ostvarilo.

Direktor Direkcije Saša Sentić ne zna šta bi u ovom času, što potvrđuje odbijanjem da govori o finansijskoj strani posla. Dakle, ili nije upoznat sa čitavom pričom, ili se plaši da ne oda neke od javnosti dobro čuvanih tajni.

 

Izvođači su nas pisano upozorili da im dugujemo veliki novac, tako da su iz tih razloga radovi privremeno obustavljeni.

U Oglednoj stanici urađena je do sada konstrukcija buduće pijace, koja podrazumeva temelje, betonski plato i čeličnu konstrukciju.


Ovih dana očekujem sastanak sa izvođačima, kako bismo  porazgovarali na ovu temu.

Očekujem da ćemo nastale probleme nekako rešiti i da ćemo se dogovoriti
- najavljuje Sentić.

Prethodno rukovodstvo Direkcije je krajem juna objavilo da su u Oglednoj stanici izgrađeni svi objekti koji bi tamo trebalo da postoje, i da predstoji asfaltiranje tog prostora i postavljanje ograde.

Tada je rečeno da sredstva za kompletno finansiranje opremanja pijace u finansijskom planu Direkcije za 2016. godinu nisu planirana, tako da kupovina tezgi mora da bude planirana u nekoj drugoj nabavci,  da  će novo rukovodstvo Direkcije morati to da uradi.



Donedavni direktor Direkcije Dragan Stojković pojašnjava da je izgradnja pijace u vreme njegovog odlaska bila skoro u završnoj fazi, i da je bilo realno da  se prvi prodavci na njoj pojave početkom jeseni.

Prema njegovim rečima, dinamika isplate izvođača radova od strane Direkcije direktno je bila uslovljena prilivom sredstava iz budžeta grada.

 

- Po odluci Skupštine Direkcija dobija sredstva na godišnjem nivou, raspoređenih po pozicijama koje određuje Skupština, i tako ih realizuje.

Za plaćanje tih izvršenih obaveza, Direkcija se po svakoj poziciji pisano obraća po svakoj poziciji posebno finansijskim službama i sekretarijatima, koji daju predlog gradonačelniku za realizaciju obaveza za plaćanje.

Koliko  gradonačelnik  da zeleno svetlo, toliko je Direkcija sposobna da radi i da realizuje svoje obaveze.

U trenutku kada sam odlazio sa funkcije direktora Direkcije, ostavio sam obaveze i dugovanja, tako će biti i sa novim direktorom, jer u zemlji Srbiji ne postoji šansa da idealno funkcionišemo i da se sve obaveze izmiruju sto odsto
- zaključuje Stojković.

On podvlači da su se obaveze  Direkcije nagomilale u toku izborne kampanje, jer je ovo preduzeće, po rečima Stojkovića, tada bilo zapostavljeno.

- Mi smo bili trećerazredna firma i zapostavljena, i tada su narasle silne obaveze  zbog neredovnog plaćanja i neredovnog transfera sredstava iz bužeta - kaže Stojković.

Početak izgradnje zelene pijace u Oglednoj stanici obeležila su negodovanja pojedinih meštana, predvođenih stranačkim prvacima SNS-a, koja je tada bila na lokalu u opoziciji, i njihovo protivljenje odabiru lokacije za pijacu.


Tadašnja vlast je tvrdila da je pijaca predviđena planom i projektima uređenja grada i da se od njene izgradnje neće odustati.

Prethodni gradonačelnik Vranja Zoran Antić, kaže da je  Direkcija servisirana maksimalno, i da je u januaru Grad morao da uzme kredit, zbog blokade i naplate dugovanja od Direkcije od strane jednog građanina, na ime eksproprijacije zemljišta.

- Sredstva su postojala i taj objekat je skoro pa završen, jer sam pre neki dan imao prilike da razgovaram sa izvođačima radova.

Problem je u tome što oni sada hoće da vrše prenamenu tog objekta, i da naprave igralište.

To ne može tako, jer je za to mesto namenjena pijaca. Postoji urbanistički plan, projekat, odluke Skupštine i tamo će biti pijaca.

Čak su obezbeđena sva sredstva, delom iz kreditnih sredstava, a delom iz  tekućeg budžeta, tako da osnovi za tvrdnju o nepostojanju dovoljno sredstava za završetak pijace, nisu realni
- tvrdi Antić.

On smatra da je protivljenje izgradnji pijace  bilo političke prirode, a da je sadašnja vlast samo nastavila projekte koje je započela prethodna, a među njima i pijacu.

 

Kako je najavljeno prilikom polaganja kamena temeljca, kada je prisustvovala i tadašnja ministarka poljoprivrede  Snežana  Bogosavljević Bošković , nova zelena pijaca imaće 60 tezgi, kao i deo za prodaju mlečnih proizvoda.

Investitor na ovom projektu vrednom 19,5 miliona dinara je Direkcija, a izvođač radova je “Tončev gradnja”.

Rečeno je da kada bude gotova, pijaca će se prostirati na 600  metara kvadratnih, a imaće i 30 parking mesta.

Inače, na području Ogledne  stanice gravitira oko 20.000 ljudi, iz ovog dela grada i okolnih sela, što je bio jedan od glavnih argumenata za otpočinjanje gradnje pijace.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: