ODAVDE DO VEČNOSTI: Pozorišta će biti, jednom!

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.11.2015 - 12:05

Početak druge faze rekonstrukcije i sanacije zgrade Pozorišta u Vranju ne kasni samo zbog problema sa korišćenjem zagađenog oplatola, već i zbog kašnjenja u pripremi projektne dokumentacije za odabranog izvođača radova, preduzeće „Sloga Construction“ iz Kragujevca.

I tu se stalo, i ni makac 12 meseci! FOTO OK RADIO I tu se stalo, i ni makac 12 meseci! FOTO OK RADIO

Tako tvrde Kragujevčani, dok ljudi iz Odbora za obnovu pozorišta krivicu svaljuju na odabranog izvođača radova.

Radovi su trebali početi januara ove godine i biti okonačni do juna. Međutim, Dejan Rangelov, vlasnik kragujevačke firme, odbacuje i samu pomisao da snosi krivicu za neulazak u gradilište u poslednjih deset meseci.

 - Najpre, ugovoreni rok probio je izvođač radova na prvoj fazi (misli se na GP „Banković“). Kada smo napokon trebali da budemo uvedeni u gradilište, ispostavilo se da projektna dokumentacija investirora kasni. Tek smo u junu dobili neke projekte od Grada Vranja, ali su bili manjkavi - tvrdi Rangelov.

Primedbe Kragujevčana na dostavljenu dokumentaciju uzrokovale su dodatno prolongiranje početka radova.

Rangelov ima primedbe i što im je uplaćena samo polovina sredstava od 10,8 miliona obećanog avansa.

- Mi smo ugovorom dogovorili završne radove druge faze, a oni grubi radovi koji se tiču vodovoda, kanalizacije, protivpožarne zaštite, a koji prethode onome što mi trebamo da izvedemo, nisu obuhvaćeni našim ugovorom. Dakle, treba neko to najpre da uradi - objašnjava Rangelov.

Vlasnik „Sloga Construction“ garantuje da kada bude rešen problem sa oplatolom neće biti problema da oni izvedu svoj deo posla.

- Kad se stvore uslovi da mi uđemo na gradilište, završićemo naš posao u dogovorenom roku od šest meseci - kaže Rangelov.

Stvari su, izgleda, krenule po zlu zbog promena Zakona o zaštiti od požara, pa se može reći da ima i objektivnih okolnosti prolongiranja cele priče.

Promene zakonskih odredaba uzrokovale su izmenu projekta protivpožarne zaštite i svih ostalih segmenata glavnog projekta jer se prema novim zakonskom dokumentu bitno izmenio ceo sistem za gašenje požara.



Išlo se potom na novu javnu nabavku, na projekat izmena i dopuna, promenili su se premeri i predračuni i pojavile pozicije radova koje nisu ugovorene za drugu fazu, dok su neke promenjene.  

Doneta je odluka da se vodovodno-kanalizacioni deo posla sa instaliranjem odgovarajućih priključaka poveri JP Vodovod, a uporedo je krenula priprema i sprovođenje procedure u Službi za javne nabavke za preostale neugovorene radove.

Od tog momenta, barem što se lokalne samouprave tiče, zvanično je otpočeta druga faza radova. Onda se desio „oplatol“.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić uprkos svemu smatra da su Kragujevčani morali davno preduzeti nekakve korake u sklopu druge faze. Tim pre što im je uplaćena polovina planiranog avansa.

- Primedba da avans nije isplaćen u celosti nije primerena. Zašto bismo mi dali ceo avans, a da ne znamo da li će neko ući u pozorište da radi ono za šta je plaćen.

Ispostavilo se da je naša opreznost bila opravdana - ukazuje Antić.

Za njega preprojektovanje nije izgovor.

- Mi smo u međuvremenu otklonili sve tehničke nedostatke. „Sloga Constructon“ je trebala da krene januara, mogli su milion puta da uđu u posao, ali vlasniku je stalno nešto falilo i sve vreme je bio nepoverljiv.

Ne može da dobije sve pare od avansa na čemu insistira, a da ne počne drugu fazu
- kaže Antić.



Predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika Niš u Vranju Miomir Stojanović navodi da firma iz Kragujevca nije imala nikakvih razloga da ne počne da radi.

- To je moje stručno mišljenje. Znači, mogli su da postavljaju bravariju, da rade elektriku, većinu radova osim vodovodnih gde je bilo dileme kojom trasom prikopčati mrežu.

Mogao je vlasnik da dovede pet radnika ili deset, a ja tvrdim da je imao posla za sto. Do sada bi mnoge stvari bile završene - kaže Stojanović.

No, ispostavlja se da je možda i bolje što do toga nije došlo jer bi sanacija objekata od posledica upotrebe zagađenog oplatola sada bila mnogo komplikovanija.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: