Odbor za pravosuđe: Zašto su advokati do sada ćutali?

Lokalne vesti - Četvrtak 11.12.2014 - 12:03

Vranje - Predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Petar Petrović apelovao je na Advokatsku komoru i Ministarstvo pravde da nađu zajednički jezik i prevaziđu situaciju blokade sudova, nastalu nakon tromesečnog protesta advokata.

Petar Petrović za govornicom u Surdulici Petar Petrović za govornicom u Surdulici

Petrović je na tribini OK Radija koja je pod nazivom „Reforma pravosuđa i jug Srbije“ održana u sredu u Surdulici rekao da u Skupštini Srbije trenutno ima barem 50 advokata, i da ni jedan od njih nije ustao protiv donošenja aktuelnog  Zakona o javnom beležništvu, ni sada, a ni ranijih godina, u procesu donošenja zakona.

- U Odboru za pravosuđe imamo pet advokata, i niko nije ustao da glasa protiv zakona ni kad je bio u načelu, ni kasnije.

Ima i onih koji se nisu bunili  2011. godine,  jer su neke druge strukture bile na vlasti, a sada su najglasniji u nekim drugim stvarima.

Neću da kažem da je ovaj zakon idealan, niti imam pravo da ga ocenim, ali mislim da bi razgovorima i pregovorima između Ministarstva i Advokatske komore, moglo da se nađe neko rešenje, da ipak sudovi počnu da rade  i da građani budu u prilici da ostvaruju svoja prava.

Da se ljudima koji čekaju u pritvorskim jedinicama, produžiti pritvor ili da mogu da se brane sa slobode – rekao je Petrović.

On je dodao da se nada da bi nakon postignutog dogovora i ustupaka i sa jedne i druge strane, sudovi konačno, ako ne pre, ono posle Nove godine  bili vraćeni u redovan rad, kako bi građani mogli da ostvaruju svoja prava.

Govoreći o optužbama za korupciju u pravosuđu, on je podseti na to da ona nije iskorenjena ni u visokorazvijenim zemljama, ali da je svedena na prihvatljivu meru.

- Kao predsednik Odbora imam obavezu da periodično  i godišnje razmatramo izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije i drugih regulatornih tela, kao što je Zaštitni građana ili Poverenik za informacije od javnog značaja.

Mogu da kažem da veoma često se dešava da od strane regulatornih tela dolazi do mešanja  u rad državnih organa, odnosno pravosudnih organa – kaže Petrović.

On je rekao i da su reforme zaokružene kada je u pitanju raspored sudova i sudskih jedinica.

Po njegovim rečima, preporučeno je, da svuda tamo gde ima uslova, a nema sudskih jedinica, da se odrede tzv. sudeći dani, kako bi se građanima približilo pravo na ostvarivanje pravade u tim manjim mestima.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: