OGANJ pripremio debi album (VIDEO)

Lokalne vesti - Petak 05.02.2016 - 12:28

Etno-jazz bend „Oganj“ iz Vranja uskoro ulazi u studio i počinje snimanje devet pesama za svoj prvi album, potvrdio je za OK Portal basista ovog sastava Marko Hadži-Đokić.

Oganj, spoj tradiconalnog i modernog; Foto: Ivan Grlić Oganj, spoj tradiconalnog i modernog; Foto: Ivan Grlić

Momci i devojka iz ovog benda su završili pripremu materijala za album, koji bi trebalo da se pojavi u vidu digital daunlouda i to potpuno besplatno.

Kako su uslovi u domaćoj diskografiji takvi da nijedan mladi bend ne može da računa na podršku izdavača, članovi sastava su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i album objave sami.

Prepoznavši kvalitet muziciranja ovog benda, u pomoć je pritekla lokalna samouprava, pa je za potrebe snimanja albuma grupa na konkursu Grada za projekte iz kulture dobila 140.000 dinara.

Naravno, ta suma pokriva jedva polovinu troškova snimanja, pa su za ostatak članovi grupe morali da se pobrinu sami.

Devet pesama za album biće snimljeno u zemunskom studiju „Hill River“, a dve od njih su već poznate sa njihovog EP-ja, koji su takođe objavili samostalno.


- Sve pesme koje smo pripremili za snimanje su obrade starih etno pesama, uglavnom srpskih i bugarskih – kaže za OK Portal basista Marko Hadži-Đokić.

- Trudili smo se da zadržimo izvorne motive i pevanje u tradicionalnom duhu, a sebi smo dali potpunu slobodu u pravljenju aranžmana.
 
Još uvek se ne zna tačno ko će biti producent materijala, jer sve to, nažalost, zavisi od para
– kaže Hadži-Đokić.

U sastavu je došlo do izvesnih promena, tako da ”Oganj” sada čine: Jana Rančić – vokal, Aca Pejčić - kaval, Srđan Zdravković - gitara, Marko Hadži-Đokic - bas i Milan Jejina - bubnjevi.

 

Bez obzira na promene u sastavu, stilski, bend i dalje ostaje u vodama tradicionalne muzike, odevene u moderno jazz aranžmansko ruho.

Redak spoj božanstvenog glasa i arhaičnog zvuka kavala, obojenih modernim zvukom džez gitare, kroz koji se prepliće kompleksan ali zamaskiran ritam Balkana, čini definiciju izraza grupe “Oganj”.

Grupa je nastala 2013. godine u Vranju, sa idejom spajanja tradicionalnog zvuka sa podneblja Balkana i modernog jazz-a.

Svu muzičku raznovrsnost, koju Vranje kao sedište grupe poseduje, članovi benda spajaju sa savremenim džezom, elementima moderne klasične muzike i drugim muzičkim žanrovima, čineći tako jedinstveni muzički sklop i izraz.

Grupu čine muzičari sa dugogodišnjim muzičkim iskustvom, koje se stilski ne podudara, što je još jedan razlog ukrštanja različitih muzičkih uticaja.

“Oganj” je pre dve godine bio pobednik konkursa “Imaš li žicu za Nišville?”, koji je ovaj jazz festival, najveći u ovom delu Evrope, raspisao za mlade muzičare.

Nakon snimanja albuma, bend planira njegovo koncertno predstavljanje, a datumi će biti naknadno saopšteni.

 


 

 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: