Omaž pozorištu

Lokalne vesti - Četvrtak 03.07.2014 - 09:39

Video projekcija predstave „Jedan poremećen dan“ prikazana je publici u Vranju, u dvorištu muzeja kuće Bore Stankovića, kao svojevrsni omaž gradskom pozorištu koje je pre dve godine uništeno u požaru.

Publika na video projekciji Publika na video projekciji

Ova predstava svoju premijeru imala je 2006. godine, u izvedbi vranjskog pozorišnog ansambla „ Bora Stanković“ , koja je rađena prema motivima dela „ Božji ljudi“ Borisava Stankovića.

Iako je filmsko platno umanjilo doživljaj same predstave, prema reakciji publike, reklo bi se da je projekcija ostavila neočekivano jak utisak.

Dragan Živković, jedan je od glumaca koji je imao svoju ulogu u predstavi kaže da su svi ti „ Božji ljudi“ i danas među nama.

-  Vranje je ostalo isto ali mislim da se drugačije živi, u tom kontekstu i mi se drugačije ponašamo prema „Božjim“ ljudima.

U to vreme lokalna zajednica se starala o tim ljudima, sve što im je trebalo mogli su da nađu u bilo kojoj kući, oni su u to vreme imali i svoju kuću pored Šapranačkog groblja, svratište, tako da Bori uslovno rečeno nije bili toliko teško da pronađe materijal za „Božje ljude“ – rekao je Živković.

On smatra da je duh nekadašnjeg Vranja totalno drugačiji u poredbi sa sadašnjim i to baš onako kako ih je reditelj Filip Gajić i video.

Danilo Mihajlović koji je svoju ulogu u predstavi dobio je dok je još bio dete, na početku svoje glumačke karijere, priznaje da tek sada razume težinu i smisao same predstave.

- Kajem se što ne mogu sada da radim ovu predstavu, što ne mogu ovim mozgom da izgovorim sav taj tekst kojim sam imao i da shvatim celu ovu predstavu i gde sam učestvovao i kakvo je to delo i kakav tekst.

Mogu reći samo da mi je krivo – kazao je Mihajlović i dodao da je predstava zapravo most između dva sveta, onog nekadašnjeg Vranja i ovog drugog, modernijeg.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: