Oporavak crkve kod VRAŽJEG KAMENA

Lokalne vesti - Petak 02.12.2016 - 00:27

Vranje - Na crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Prosečniku kod Trgovišta u toku su radovi na njenom sređivanju i izgradnji potpornih zidova.

Crkva na Vražjem kamenu FOTO Eparhija vranjska Crkva na Vražjem kamenu FOTO Eparhija vranjska

Prema navodima iz Eparhije vranjske, čitav projekat podržala je opština Trgovište.

Miroslav Petković, sveštenik u Trgovištu, kaže da radovi teku po planu, ali da su ove nedelje obustavljeni, zbog kiše i snega.

- Raščišćeno je dvorište, rade se potporni zidovi, a nakon toga bi trebalo da bude popločan i čitav plato oko crkve.

Malo smo stali sa radovima, zbog vremena. Kada će čitav projekat biti završen, sve zavisi od vremenskih uslova, tako da može da se desi i da radovi potraju do proleća
- kaže Petković.

Bogorodičina crkva se nalazi kod sela Donja Trnica, nedaleko od Trgovišta i smeštena je u klisuri Pčinje, na jednoj impozantnoj piramidi, Vražjem kamenu.

Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Crkvu Presvete Bogorodice ili nekada poznatu kao Crkva u Prosečniku je krajem XIV veka podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen.
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: