OPREZ: Čopori pasa haraju gradom!

Lokalne vesti - Četvrtak 11.09.2014 - 08:36

Građane Vranja svakodnevno na ulicama presreće čopor pasa lutalica.

copor pasa ispred OS Radoje Domanovic u Vranju copor pasa ispred OS Radoje Domanovic u Vranju

U čoporu je na zaprepašćenje očevidaca i po petnaestak životinja koje se kreću i u blizini gradskih škola.

Redakciji OK Radija svakodnevno se obraćaju  ljudi koji su imali neprijatne susrete sa napuštenim životinjama.

- Ovaj čopor srećem već nekoliko dana i niko da se pozabavi njima. Ne deluju uopšte druželjubivo, a inače slikao sam ih desetak metara od OŠ “Radoje Domanović”. Bilo bi lepo da podsetite nadležne o ovom slučaju,... Možda i spasimo nekog – kaže N.M.

Problem postaje sve alarmantniji.

 Azil za pse u selu Davidovac  ne radi puna tri meseca, a napuštenih životinja u Vranju je svakim danom sve više.

Gradsko veće donelo je odluku da se pokrenu i određene krivične prijave protiv onih zbog kojih azil ne funkcioniše.

Rešavanje problema pasa lutalica mora biti  “hitno” i bez odlaganja, napominju  u gradskoj vlasti.

- Iz dana u dan problem je sve veći, azil za smeštaj životinja ne samo pasa lutalica ne radi. Ukoliko sad komunalna policija, komunalna inspekcija, veterinarska inspekcija  imaju nalog za hvatanje životinja nemaju gde da ih smeste.
Formirana je Radna grupa u Gradskoj upravi  koja radi na rešavanju  problema pasa lutalica – kaže Branimir Stojančić, portparol Gradskog veća.

Nadležni u vranjskom “Komradu” napominju da rad azila nije u njihovoj nadležnosti.

Direktor  tog preduzeća Dejan Ilić kaže da su napuštene životinje  u nadležnosti “Komrada” od onog trenutka kada zoohigijeničarska služba Sekretarijata za inspekcijske poslove da nalog za njihovo hvatanje I izmeštanje.

- Tek tada smo mi dužni da u roku od 24 sata izvršimo hvatanje napuštenih životinja i njihovu predaju azilu u Davidovcu. Kad dobijamo taj nalog mi to radimo. Međutim punih 45 dana ne dobijamo naloge prema tome kod njih nešto ne “štima”.

Naša služba funkcioniše i mi smo spremni za taj posao, Za sada naloge za hvatanje lutalica  ne dobijamo, a i nemamo gde da predamo životinje – kaže Ilić.

Azil je prema njegovim rečima u nadležnosti Veterinarske stanice , a izdavanje naloga u nadležnosti  inspektora zoohigijene.

 Kako se saznaje vakcinacija, zbrinjavanje čipovanje kastracija  to su sve ugovorene obaveze koje grad ima sa Veterinarskom stanicom.

Taj ugovor je istekao, a Veterinarska stanica pod tim uslovima i sa parama koje je grad do sada izdvajao ne može to da radi.

Iz Veterinarske stanice napominju da je problem i u tome što prostor azila mora da se proširi.

- Nadali smo se donaciji za proširenje azila, ali ćemo morati iz sopstvenih izvora da obezbedimo ta sredstva.

U toku su pregovori sa gradskim vlastima oko nastavka pružanja usluga sterilizacije i vakcinacije pasa lutalica.

Na brojnost lutalica utiče i to što se mnogi građani odluče da čuvaju štenad kao kućne ljubimce , a kada životinja poraste i ošteni se pustaju je na ulicu – objašnjava direktor  Veterinarske stanice Dušan Veličković.

I iz Komunalne inspekcije objašnjavaju da rešavanje problema napuštenih životinja nije u njihovoj nadležnosti.

Pisanje naloga je kažu najmanji problem, ali navode i to da inspektor zoohigijene ne može da piše nalog za hvatanje životinja  ako ne postoji prihvatilište.

Kompetentnost u rešavanju tog problema je u rukama inspektora zoohigijene.

Vranje ima samo jednog inspektora i jednog stručnog saradnika na poslovima zoohigijene.

Oni nisu želeli da komentarišu čitavu situaciju niti da odgovore na pitanje zašto  nema naloga za hvatanje životinja iako su one sve brojnije na vranjskim ulicama i postaju opasnost za sve, a posebno za decu.  

 Portparol Gradskog veća Branimir Stojančić najavljuje da će upravljanje azilom u narednom periodu biti ponuđeno i privatnicima.

- Mislim da ćemo u narednom periodu ponuditi nekom da upravlja azilom, ako ima zainteresovanih privatnika koji imaju uslove da upravljaju azilom – kazao je na poslednjoj sednici Gradskog veća Stojančić.

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: