ORL: Frapirani odlukom suda

Lokalne vesti - Sreda 09.11.2016 - 09:22

Reagujući na presudu Osnovnog suda u Vranju kojom se lekari Slaviša Kanački, anesteziolog i Darko Civkarovski, specijalista ORL, proglašavaju krivim za smrt devojčice Dijane Marinković, saopštenjem se oglasio i kolegijum ORL odeljenja ZC Vranje.

Lekari nezadovoljni odlukom suda. Foto: OK Radio Lekari nezadovoljni odlukom suda. Foto: OK Radio

U saopštenju se navodi da su  lekari ORL odeljenja frapirani sudskom odlukom Osnovnog suda u Vranju, kojom se doktori Darko Civkaroski i Slaviša Kanački osuđuju na po tri godine zatvora i još pet godina zabrane lekarskog poziva.

- Kako smo svi lekari, a u ovom slučaju, otorinolaringolozi, u istoj „korpi", hteli smo da temeljno razmotrimo ceo slučaj.

Posebno želimo da skrenemo pažnju na protivurečnosti koje su nepoznate javnosti a koje se nalaze u nalazu sudsko - medicinskih odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta u Nišu.

Nakon čitanja nalaza dva odbora zaprepašćenje je još veće. Sudsko - medicinski odbor iz Beograda je svojom protivurečnošću sam sebi „uskočio u usta" i po ni jednoj tački nije objasnio krvicu doktora Darka.

Valjda je zadatak veštaka da krivicu obrazloži i istu potkrepi dokazima. Isti taj odbor prvo optužuju otorinolaringologa da nije izvršio pregled iz domena svoje specijalnosti, a sami su kasnije rekli da pregled grla i grkljana ne sme da se radi kod ovakvih pacijenata
- navodi se u saopštenju.

Lekari sa ORL odeljenja u  Vranju ukazuju da Odbor iz Beograda navodi da doktor Darko Civkarovski  nije prepoznao neposrednu životnu ugroženost, “što u slučaju da jeste bilo ugroženo, on je poslednji to trebao da uradi”.

Ako su pacijenti životno ugroženi i potrebna im je traheotomija, oni se odmah šalju na ORL odeljenje, jer smo mi paviljonski tip bolnice, a ne zovu nas u konsultativni pregled.
 
Takođe, zbog nedoslednosti dokumentacije nikako nije bilo moguće utvrditi da je dete bio neposredno životno ugroženo, jer sedam svedoka od kojih šest lekara tvrde da nije.


Treće zbog čega ga terete je da ne prati kontinuirano i ne dokumentuje stanje bolesnice - lekar ORL specijalista koji je na odeljenje došao u konsulatativni pregled ne treba da vodi dokumentaciju o tome već to radi pedijatar koji je ordinirajući lekar u ovom slučaju.

Četvrto je da je trebalo dete odvesti uhiruršku salu ORL odeljenja i tamo mu uraditi intubaciju i traheotomiju ako lekovi nisu delovali.

Prvo lekovi ne deluju za dva minuta već svoj efekat u ovom slučaju mogu ispoljiti i za sat vremena, ali kad bi mi olako ulazili u ovakve procedure ne čekajući dejstvo lekova koji spašavaju život, Vranje bi bilo zavijeno u crno.


Na visok broj pacijenata sa ovakvom dijagnozom koji se uspešno leče lekovima na Pedijatrijskom odeljenju, nasilnom i bespotrebnom intubacijom pa i traheotomijom bi se enormno povećao procenat smrtnih slučajeva ili trajnih komplikacija kod dece - kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, dodaju lekari sa ORL odeljenja, Sudsko - medicinski odbor iz Niša je imao razumniji stav po tome šta je trebalo da se uradi i po tome je dijametralno suprotan nalazu SMO - a iz Beograda.

- Svojom formulacijom poslednje rečenice u mišljenju doveo je sud u zabludu. Navode da bi dete preživelo da je odmah transportovano u Niš.

Znamo da je doktor Darko po dolasku na odeljenje rekao da odmah treba da ide u Niš u pratnji anesteziologa. To što postoji naredba direktora ZC Vranje da u transport ide pripravni a ne dežurni anesteziolog, pa se izgubilo u vremenu, to svakako nije njegova krivica.

Zatim navode da je trebalo: obezbediti venski put, dati intravenski visoke doze antibiotika, da se obezbedi praćenje stanja deteta preko sistema monitoringa u uslovima intenzivne nege i da se uradi acidobazni status.


Tek ako je postojala tendencija pogoršavanja vitalnih faktora da se prebaci na ORL o deljenje i tamo intubira. Ne samo lekar nego i svaki medicinski radnik zna da sve gore navedeno radi pedijatar i to na odeljenju pedijatrije jer na našem odeljenju ne postoji ni propisna šok soba a ne uslovi za praćenje ovakvih pacijenata.

O pogoršanju stanja nećemo da ponavljamo, već je rečeno da svi svedoci tvrde suprotno. Ali poslednjom rečenicom u istom pasusu optužbi navode kao zaključak, citiramo: „sve napred navedeno pomenuti lekar (dr Desanka Milenković, Dr Darko Civkaroski i Dr Slaviša Kanački), a PRVENSTVENO lekar specijalista ORL i anesteziolog, nisu učinili čime su načinili propust u lečenju sada pokojne Dijane Marinković".

Ovakvu rečenicu nakon gore navedenog pasusa možemo da shvatimo jedino kao nepromišljnu ili možda štamparsku grešku, jer je u jasnoj suprotnosti sa gore navednim -
smatraju lekari sa vranjskog ORL odeljenja.

Oni u saopštenju i pitaju da ako se veštaci nisu složili, zar nije posao sudije da ove protivurečnosti istera na čistac?

- Besramno blaćenje i „prst u oči" svakom lekaru ovakvom presudom, i to prvo okrivljujućim a zatim i drakonskom kaznom, jedino možemo objasniti slabošću suda pod medijskim uticajem.

A namerno favorizovanje pojedinih nalaza od strane tužilaštva je samo šlag na tortu. Preneraženi ovakvom odlukom suda i nametnutim stavom javnog mnjenja, mi jedino što možemo je da dignemo glas i nadamo se da će nekad istina izaći na videlo i sprati ljagu sa lekarskog poziva.

Žao nam je što se ugasio jedan mladi život ali okriviti nekog po svaku cenu da bi se zadovoljili nečiji politički apetiti ili želja za napredovanjem, je sve samo ne nezavisno sudstvo.

To što ne dobijemo svaku bitku boreći se za nečiji život, ne čini nas kriminalcima. Apelujemo na kompletnu stručnu pravnu i medicinsku javnost da dignu glas kako bi se izborili za pravedno procesuiranje ovakvih i sličnih slučajeva a ne izricanje drakonskih kazni u odgovarajućem trenutku
- poručuju lekari sa ORL odeljenja.

 

  • Pročitajte celo saopštenje kolegijuma ORL.pdf
  • OK Radio

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: