OSNOVNI SUD: Ima li, ipak, nepotizma?

Lokalne vesti - Ponedeljak 02.11.2015 - 14:42

Danica, rođena sestra predsednika Osnovnog suda u Vranju Stojadina Stankovića, zaposlila se u ovom sudu, saznaje OK portal.

Stanković  zaposlio sestru i rođaka? FOTO OK Radio Stanković zaposlio sestru i rođaka? FOTO OK Radio

Ona ima ekonomsku školu, ali je primljena po ugovoru na određeno vreme na upražnjeno radno mesto čistačice.

- Moja sestra se javila za posao, kao što bi bilo ko drugi. Primljena je po ugovoru na određeno vreme koji ističe krajem godine, uz saglasnost Ministarstva pravde jer smo imali upražnjeno radno mesto čistačice.

Ostala je bez posla u banci, ima dvoje dece, a nikakav izvor prihoda - objašnjava Stanković uz napomenu da to ne doživljava kao nepotizam.

Ovo zaposlenje da određeno vreme, uz još ponešto, bio je razlog da se Stanković nađe na meti onih koji budno prate svaki njegov potez.

A nije da ih nema i nije da im ne smeta što je Stanković, nekada visoki lokalni i okružni funkcioner SPS, pre nekoliko godina skinuo stranački dres i postao sudija, potom i predsednik suda.

I sada se njegovi dušebrižnici pitaju koliko je iskrenosti u takvoj važnoj životnoj odluci bilo, imajući u vidu da je Stankoviću stranka bez pogovora bila odskočna daska u karijeri za obavljanje važnih društvenih funkcija.

Poput, recimo, funkcije predsednika opštine Vranje ili javnog pravobranioca.

Valjda su iz tih krugova kojima je Stanković izgleda trn u oku ovih dana na više adresa lokalnih novinara stigla pisma u kojima se predsedniku suda spočitava nepotizam.

Osim sestre Danice navodno je u sudu angažovan i bratanac njegove supruge, izvesni Milan.

Sve se opet povezuje sa Stankovićevom nekadašnjom partijskom pripadnošću i navodi da su vrata suda navodno „širom otvorena za zapošljavanje članova, simpatizera, uže i šire familije funkcionera SPS“.

Imena se ne navode, osim pomenuta dva.

- Kada je reč o Milanu, on ovde samo volontira. Diplomirani je pravnik, ali nije u radnom odnosu.

Nije jedini, imamo dvadesetak volontera, nismo ni jednog odbili. On je sticajem okolnosti među njima - ima svoje objašnjenje Stanković.

Predsednik suda uverava novinara da je pre više godina doživeo katarzu od političkog života i da sada svoju funkciju u pravosuđu obavlja isključivo po zakonu i po nazorima nezavisnosti i nepristrasnosti prema bilo kome i bilo čemu.

- Nemam odavno nikakve veze sa SPS. Nastojim da budem maksimalno korektan, da mi legalitet bude iznad svega.

Kao sudija sam za četiri godine imao izuzetno dobre rezultate, zato sam verovatno i izabran za predsednika suda - navodi Stanković.

On negira čaršijske priče da SPS sada odlučuje ko će raditi u ovom sudu.

- To nema nikakve veze sa istinom, taman posla. Uostalom, da ja imam uticaj na SPS ili oni na mene, mi bismo uspeli da nekog od naših dvadesetak volontera angažujemo preko ovog poslednjeg programa stručne prakse, a nije prošao nijedan iako je dvadesetak njih konkurisalo.

A ti volonteri su nam, inače, neophodni. Da napomenem da mi ovde ne možemo da zapošljavamo kako hoćemo.

Za sve je potrebno odobrenje ministarstva koje trenutno nemamo iako nam nedostaju kadrovi - navodi Stanković.

On smatra da iza ovih, kako kaže, zlonamernih navoda stoje ljudi kojima „očigledno smetaju dobri rezultati koje ima Osnovni sud“.

Ovakav odgovor ima i za prozivke da je poslove rekonstrukcije potkrovlja suda i toaleta poverio firmi „Tončev gradnja“ u ime starih partjskih veza sa vlasnikom Novicom Tončevim, dugogodišnjim visokim funkcionerom SPS i gradonačelnikom Surdulice.

- „Tončev gradnja“ imala je ekonomski najpovoljniju ponudu među više ponuđača. Komisija je odabrala njih, nisam ja.

Zna se postupak javnih nabavki gde svako ima pravo na žalbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača.

Niko se nije žalio, pa valjda to potvrđuje da je javna nabavka sprovedena u skladu sa zakonom - kaže Stanković.

On dodaje da je celokupan posao bio transparentan, da je sve išlo preko Ministarstva pravde, a da je rekonstrukcija prostorija u potkrovlju koštala 12,5 miliona.

- U vezi sa adaptacijom toaleta, investicijom od milion i po dinara, Tončev je bio jedini koji se javio na konkurs.

Mi smo objavili da smo ograničeni u pogledu sredstava kojima raspolažemo i on se jedini uklopio u tu cenu.

Druge firme verovatno nisu imale ekonomsku računicu. Ne vidim tu nikakav problem, niti to ima bilo kakve veze sa politikom - zaključuje Stanković.

Dejan Dimić







 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: