OSNOVNI SUD Izvršni predmeti nepremostiv problem

Lokalne vesti - Petak 22.01.2016 - 09:24

U Osnovnom sudu u Vranju trenutno ima 33.903 nerešena predmeta u izvršnoj materiji, potvrdio je predsednik tog suda Stojadin Stanković. U ovoj materiji i dalje rak-rana ostaju tzv. stari predmeti (po kojima se postupak vodi najmanje deset ili više godina) jer ih ima preko 2.500. Zbog preobimnosti niski su procenti rešavanja u prošloj godini - u podmateriji sa oznakom „I“ (izvršni predmeti sa izvršnom ispravom) rešeno je oko 24 odsto predmeta, dok je u podmateriji „Iv“ (predmet izvršenja na osnovu verodostojne isprave) procenat rešenih slučajeva svega 9 odsto.

Obračuni zarada gomilaju predmete; Foto: Thinkstock Obračuni zarada gomilaju predmete; Foto: Thinkstock

- Neko bi postavio pitanje zašto imamo toliki priliv u ovoj materiji ako je veliki broj predmeta od pre dve godine prešao u nadležnost privatnih izvršitelja.

Treba znati da su kod njih prebačeni samo predmeti za neplaćene račune i potraživanja po komunalnim uslugama (struja, voda, đubrarina, telefonske usluge), dok je ostalo još uvek u našoj nadležnosti
- objašnjava Stanković.

On kaže da je priliv posebno povećan u podmateriji „izvršni predmeti sa izvršnom ispravom“ gde je samo tokom 2015. u rad primljeno 6.649 predmeta (dok je u podmateriji „Iv“ primljeno svega 512).

- Prema najnovijim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, izvršna isprava je svaki mesečni obračun zarade.
 

Ako poslodavac ne isplati zaradu, zaposleni može na osnovu obračuna odmah da podnese predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave-obračuna.

Zato smo imali toliki priliv gde svaki pojedinačni obračun nije pratila i isplata zarade
- kaže Stanković.

Zbog nagomilanih problema u izvršnoj materiji, na nivou Srbije od 1. jula stupiće na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju gde će još jedan deo izvršne materije biti ustupljen na postupanje privatnim izvršiteljima.

- Međutim, to će se odnositi samo na novoformirane predmete od tog momenta, dok će svi ovi koje sada imamo ostati u našoj nadležnosti. Biće dosta novina u zakonu, pa se nadamo da će to doneti veću efikasnost u rešavanju predmeta - naglašava Stanković.

Ranije je određeni broj građana Vranja dobijao postupke protiv preduzeća u kojima su nekada radili ali nisu mogli da naplate potraživanja jer su njihove bivše firme bile u procesu restrukturiranja, što je dodatno gomilalo predmete.

- Kada su naši građani u Strazburu pokretali postupke za zaštitu prava na pravično suđenje, dosuđivane su naknade i u situacijama gde izvršenje nije sprovedeno.

 

A nije sprovedeno ne zbog krivice suda ili sudije, već je sam sistem zakona u Srbiji bio takav da je to onemogućavao.

Poslednjim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (član 9) praktično je regulisano da kod potraživanja iz radnog odnosa činjenica da se preduzeće nalazi u restrukturiranju ne zadržava izvršenje
- kaže Stanković.

Podsećanja radi, na kraju 2014. godine u lokalnom pravosuđu ostalo je nerešeno preko 35.000 predmeta u izvršnoj materiji, što znači da je brojka za godinu dana smanjena za oko 1.000.

Sud je tada imao samo dvoje izvršnih sudija. S ciljem bržeg rešavanja tih predmeta predsednik Stanković formirao je posebne timove za rešavanje starih predmeta u svim materijama.

Izvršno odeljenje ojačano je i kadrovski - umesto dvoje, sada po predmetima postupa troje sudija i tri sudijska pomoćnika.

- Timovi imaju zadatak da prate rešavanje ovih predmeta i preduzimaju aktivnosti da se predmeti okončaju u što kraćem roku - navodi predsednik suda.


U sudovima širom Srbije trenutno je oko 2 miliona nerešenih izvrših predmeta, od toga oko 1,3 miliona u Beogradu.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: