Otimaju branu Prvonek

Lokalne vesti - Sreda 10.09.2014 - 09:12

Vranje – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zatražilo je od vranjskog „Vodovoda“ da prenese na „Srbijavode“ upravljanje branom sa akumulacijojm „Prvonek“ na Banjskoj reci, u roku od šest meseci od dana prijema rešenja, pozivajući se na Zakon o vodama i izveštaj nadležnog inspektora.

brana Prvonek brana Prvonek

Reagujući na ovaj zahtev, Gradsko Veće je na poslednjoj sednici usvojilo predlog kojim bi bilo poništeno rešenje nadležnog  ministarstva.  

Predlog  je upućen Skupoštini na usvajanje,  uz obavezu da svako naredno rukovodstvo Grada, zaštiti integritet i pravni subjektivitet  brane.

Takođe, Veće je zatražilo od Javnog pravobranilaštva  poništenje pomenutog rešenja.
   
Branimir Stojančić, portparol GV, kaže da je rešenje nezakonito  jer je doneto na osnovu pogrešne primene materijalnog prava, konkretno, primenom člana 219. Zakona o vodama.

-Akumulacija ,,Prvonek“,  jedini j objekat  takve vrste koji je u Srbiji izgrađen u poslednjih 25 godina.

Ministarstvo je donelo rešenje ne uzimajući u obzir  član 13. istog zakona u kome se određuje da su vodeni objekti dobra od opšteg interesa, osim objekata, koja su pravna i fizička lica izgradila za svoje potrebe, kao ni član 23. Stav 2. Kojim je predviđeno  da javno vodoprivredno preduzeće upravlja i branama sa akumulacijama, osim objekata koje su pravna lica izgradila za svoje potrebe – objašnjava Stojančić.

Akumulaciona brana za regionalni vodovod  „Prvonek“ sagrađena je za potrebe i od strane investitiora Grada Vranja, odnosno  JP  „Vodovod“. Pa zbog toga smatramo da je neosnovana  primena člana 219. Zakona o vodama, kaže Stojančić.

Kao dokaz on navodi Samoupravni sporazum o izgradnji  Regionalnog vodovodnog sistema ,,Vrla“, podsistema „Prvonek“ od 18. oktobra 1988. godine.

Pored odluka koje se tiču zaštite vlasništva nad branom „Prvonek“, Gradsko Veće je donelo  odluke koje se tiču rehabilitacije Solunske ulice.

Za tu namenu biće  izdvojeno 1,2  milona dinara.

Takođe, tri miliona dinara biće izdvojeno za uređenje platoa na Trgu Republike, i trotoara Ulice Kralja Stefana Prvovenčanog  do Ulice Kneza Miloša, kao i rehabilitacija kocke, čime bi bilo završeno uređenje pešačke zone.

Istorijskom arhivu Vranje biće dodeljno 235 hiljada dinara za kupovinu sušača  zidova, a koje će moći da koriste i ostala javna preduzeća.  Školi u Ratjau biće izdvojena  sredstva za obnovu cevnog bunara, i to 1,26 miliona dinara.

Fudbalski klub  „Dinamo“ tražio je sredstva za sanaciju objekata na Gradskom stadionu, pomoćnom stadionu, kao i renoviranje prostorija na stadionu ,,Jumko“.

-Ovo je početni korak  da bi se postepeno ušlo u postupak odvajanja sportskog kompleksa  iz stečajna mase „Jumka“.  

Biće  urađena minimalna sanacija objekata. Na ovaj način, Grada želi da pokaže zainteresovanost za ovaj problem – kaže Stojančić.

Slađana Tasić

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: