Otpuštanja u JAVNOM SEKTORU: Lobiranja i žalbe PROBILI ROK

Lokalne vesti - Četvrtak 24.08.2017 - 10:42

Iako je prošao rok za dostavljanje spiskova za otpuštanjhe radnika u javnim preduzećima i ustanovama u Vranju, posao još uvek nije završen.

Meta racionalizacije oni koji stvarno rade FOTO: D. Ristić/OK Radio Meta racionalizacije oni koji stvarno rade FOTO: D. Ristić/OK Radio

Glavna tema u javnom sektoru grada je najavljeno otpuštanje 99 zaposlenih na neodređeno vreme, a još uvek se ne zna kada će posao biti priveden kraju.

To će biti i glavna tema predstojeće sednice Skupštine grada, koja treba da aminuje smanjivanje broja zaposlenih.

Iako je poslednji rok bio 23. avgust, sednica još uvek nije zakazana, najverovatnije upravo zbog ove teme.

- Ne bih da licitiram sa rokovima kada će sednica biti zakazana, jer se još uvek čekaju predlagači.

Oko racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru se još uvek vrše konsultacije
– kaže za OK Radio predsednik gradskog parlamenta Dejan Tričković.

U praksi, to znači da su na delu pritisci, lobiranja, pa čak i pretnje direktorima javnih preduzeća i ustanova čiji je zadatak da donesu odluku ko će ostati bez posla.

U opštoj konfuziji, još uvek se čak ni precizno ne zna kolike su kvote otpuštenih po preduzećima.

Izvor OK Radija u središtu oko ove problematike kaže da direktori „Vodovoda“ i „Komrada“ protestuju, jer ova dva preduzeća treba da otpuste najviše radnika.

- Oni se žale i to, po mom mišljenju argumentovano, jer njima ionako fale neposredni izvršioci, što znači da neće imati ko da radi.

Kvote se menjaju, pa će tako najverovatnije Biblioteka morati da otpusti veći broj radnika, ali još uvek nije sve izvesno.

Taktiziranja traju i u drugim gradovima i opštinama, pa je moguće da se nešto u međuvremenu i promeni, ali u principu je ovo prava noćna mora za sve, jer ni direktorima nije svejedno koga će da ostave bez parčeta hleba
– kaže naš sagovornik.

Sa druge strane, radnici traže pomoć sindikata u nadi da će im oni pružiti podršku i stati u odbranu radničkih prava.

Gotovo je izvesno i da će oni koji budu otpušteni, dobiti socijalni program, a novac će morati da obezbedi lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: