Otvorena Svetosavska nedelja (FOTO, AUDIO)

Lokalne vesti - Petak 22.01.2016 - 01:43

Pozdravnim govorom gradonačelnika Zorana Antića i otvaranjem izložbe "Konzervacija i restauracija ikona" Vojislav Lukovića u četvrtak je u Vranju otvorena 26. po redu Svetosavska nedelja.

Hor Gimnazije izvodi Hor Gimnazije izvodi

Svečanost, koja je održana u Galeriji Narodnog muzeja, počela je izvođenjem Himne Svetom Savi u izvođenju Hora Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

U pozdravnoj reči, gradonačelnik Zoran Antić je rekao da je Sveti Sava naša večita priča i da svako o njemu zna ponešto, ali niko ne zna sve.

 

- Napustio je carski dvor, odrekao se raskoši i otišao u zemlju Presvete Bogorodice da prosveti sebe kako bi kasnije mogao da prosvećuje druge.

 

Mogao je mnogima da vlada ali je on odlučio da služi svima i sve što je imao, davao je drugima - rekao je gradonačelnik.

 

Antić je istakao da od Svetog Save počinje srpska prosveta i izvorna srpska kultura, prožeta vizantijskim duhom, mudrošću, skladom i mirom.

- Najviše ćemo voleti, poštovati i slaviti Svetog Savu ako volimo i nosimo u sebi njegovo delo, njegovo učenje i njegove zakone, ako bude u našim srcima, u porodici, u školi, u našim preduzećima, ako nam bude putokaz, vizija, perspektiva i životna filozofija - rekao je Antić.


U nastavku svečanosti, otvorena je izložba "Konzervacija i restauracija ikona" Vojislava Lukovića, koju čini dvadesetak tabli sa fotografijama koje prikazuju proces konzervacije i restauracije ikona na platnu i drvetu.

- Ovakve postavke publika nije često u prilici da vidi, jer je restauracija vid primenjene umetnosti koji se retko izlaže, pa ono što mi, restauratori radimo, uglavnom ostaje nezabeleženo i nepoznato široj publici - rekao je Luković na otvaranju.

 

Postavku čini dvadesetak tabli sa foto dokumentacijom, na kojima je prikazan proces restauracije i konzervacije ikona na platnu i drvetu.

 

Jedan deo je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a drugi u privatnom vlasništvu.

 

Sve table prikazuju proces restauracije i konzervacije od početka, dakle od stanja pre radova, sa svim oštećenjima, preko procesa saniranja oštećenja i sprečavanja daljeg propadanja, retuša i vraćanja bojenog sloja, pa do zaštićivanja ikona putem lakiranja.

 

Najveći deo postavke čini restauracija ikonostasa crkve Presvete Bogorodice u selu Bogatić u Mačvi, rad Steve Todorovića, jednog od najpoznatijih srpskih slikara 19. veka, a manji deo prikazuje konzervaciju i restauraciju ikona u drvetu.

 

Vojislav Luković je srpski slikar-restaurator, konzervator i ikonopisac.

Diplomirao 1989. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

U Narodnom Muzeju u Beogradu položio je stručni ispit za zvanje slikara - restauratora, gde je radio na konzervaciji i restauraciji slika i ikona na platnu i drvetu.

Tri puta samostalno izlagao ikonopis i učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

26. Svetosavska nedelja se nastavlja u petak u sali Doma vojske, promocijom knjige "Njegoš i Islam" dr Miroljuba Jevtića.

O knjizi će govoriti autor, a promociju priređuju Istorijski arhiv "31. januar" i Eparhija vranjska.

 

  

 

 

 



Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: