Otvorena trafo stanica kod Vranja (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 04.02.2015 - 12:50

Završetak izgradnje nove transformatorske stanice Vranje 4, svečano je obeležen u sredu u selu Donje Trebešinje.

Devenport i Petrovic na otvaranju trafo stanice Devenport i Petrovic na otvaranju trafo stanice

Svečanosti su prisustvovali šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, ministar energetike Aleksandar Antić, generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Ministar Antić rekao je da je reč o kapitalnom objektu, značajnom ne samo za ovaj kraj već i za region, koji će omogućiti privredni razvoj ovog područja, otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investitora.

On je ukazao da je ovaj energetski objekat deo nove elektro interkonekcije između Srbije i Makedonije, istakavši da će ova trafostanica, uz planirani transbalkanski koridor, doprineti ispunjenju cilja da Srbije da postane regionalni lider u oblasti elektro nergetike.

Devenport je ukazao na to da Srbija ima potencijal da bude "glavni igrač" u ovom regionu u oblasti elektroenergetike.

– Ovaj projekat, kao i druge projekte koje smo finansirali i realizovali, treba posmatrati u kontekstu mnogo šire podrške koju je Evropska unija dala i nastavlja da daje elektroenergetskom sektoru Srbije.

Od 2001. godine je kroz brojne projekte ovom sektoru donirano oko 555 miliona evra, najpre u hitne popravke i radove, a zatim u elektrane, rudnike, remonte i modernizaciju prenosnih mreža.

Srbija ima potencijal da bude glavni igrač na regionalnom tržištu električne energije i Evropska unija Srbiji kroz ove projekte pomaže da taj cilj i ostvari – rekao je Devenport.

On je podsetio da je EU donirala 15 miliona evra za prvu fazu izgradnje Vranje 4, a da je EMS uložio 5,5 miliona evra u drugu fazu projekta.

Direktor EMS Petrović rekao je da je Vranje 4 trafostanica novog doba, rađena po najvišim svetskim tehnološkim standardima i najstrožim ekološkim, urbanisitičkim zahtevima.

– Elektromreža Srbije uspela je da u roku završi ovaj kapitalni projekat, čijom izgradnjom, puštanjem u pogon i priključenjem na interkonektivni dalekovod Niš 2 – Leskovac 2 – granica sa Makedonijom, obezbeđujemo dugoročno rešenje za sigurno i kvalitetno napajanje jugoistočne Srbije električnom energijom – kazao je Petrović.

Izgradnja trafo stanice Vranje 4 počela je u oktobru 2012. godine i sve vreme se odvijala po planu. Prvog septembra 2013. godine u potpunosti su završeni građevinski radovi.

Nakon toga, ubrzano se radilo na elektromontažnim poslovima.

Stanica je građena po najvišim svetskim tehničko-tehnološkim standardima i ispunjava najstrože urbanističke i ekološke zahteve.

Vrednost projekta je 20,5 miliona evra. Od toga, Evropska unija je uložila 15, a 5,5 miliona Elektromreža Srbije iz sopstvenih sredstava.
 
tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

              
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: