Otvoreni prvi BORINI KNJIŽEVNI DANI (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 22.03.2018 - 09:37

Predstavljanjem književnog portreta Valentine Zlatanović Marković, u Vranju su otvoreni prvi „Borini književni dani“.

U znak poštovanja i sećanja na Boru Stankovića FOTO: D. Ristić/OK Radio U znak poštovanja i sećanja na Boru Stankovića FOTO: D. Ristić/OK Radio
Manifestaciju Grad Vranje organizuje kao svojevrsni pandan „Borinoj nedelji“ koja se tradicionalno održava od 3. do 29. marta u organizaciji Književne zajednice „Borisav Stanković“.
 
Otvarajući „Borine književne dane", gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao da Grad manifestaciju organizuje po prvi put, u znak poštovanja i sećanja na Boru Stankovića, stvaraoca i umetnika, za koga je varošica bila inspiracija, stvarnost i duša njegovog književnog dela. 
 
- Bora je našem gradu dao velika obeležja i povezao ga sa svetom
 
Vrednost njegove stvaralačke umetnosti se sa papira prenela i na scenu i prevodila na jezike drugih naroda, koje je privukla pojedinična i kolektivna sudbina njegovih likova, inspirisana tematikom vranjskog kraja.
 
Zato, dok god je Vranja i Vranjanaca, živeće i Bora i njegovo stvaralaštvo i ta jedinstvena neraskidiva nit koja nas vezuje za naš identitet i rodni kraj – rekao je Milenković.
 
Valentina Zlatanović Marković, Vranjanka koja živi i radi u Užicu, ukazala je u uvodnoj reči da je Vranje specifično mesto koje je uvek pružalo posebnu nijansu doživljaja života, nadstvarnu liričnost, čega je postala svesna tek u dodiru sa ljudima iz drugih gradova.
 
- Bora Stanković je pisao o svom zavičaju i to je svet koga je istinski poznavao i razumeo, a svaki dodir sa drugim i dragim ljudima kojima Vranje nije zavičaj, u njemu su pojačavali to osećanje pripadanja svom gradu.
 
I onda, to mesto sa sudbinama ljudi, postaje jedan poseban svet, jedan poetski simbol u Borinom stvaralaštvu – rekla je Zlatanović Marković i dodala kako bi želela da manifestacija bude dostojanstvena i uzvišena, jer Bora Stanković i njegovo delo to zaslužuju,kao i Borino Vranje.
 
O stvaralačkom opusu Valentine Zlatanović Marković govorio je Goran Maksimović, profesor Filološkog fakulteta u Nišu i pokušao da ga sagleda i predstavi u dva segmenta, pesničkom i istraživačkom.
 
- Valentinin pesnički svet prožet je najrazlićitijim iskustvima, gde dominiraju motivi ljubavi, prijateljstva, poverenja i odanosti tradiciji i ljubavi prema maternjem jeziku i govoru, kroz koje duboko poniramo u svet emocija koje njena poezija nosi i snažno ih iskazuje.
 
Njen naučno-istraživački rad, pak, nije slučajno okrenut Isidori Sekulić, sa jedne strane i sa druge strane prema aspektima hrišćanske duhovnosti u poeziji srpskog romantizma.
 
To je upravo ono na čemu počiva njena pesnička poetika, ali i njena životna filozofija i svetonazor – rekao je profesor Maksimović, zaključivši da Vranje može da se ponosi što ima Valentinu Zlatanović Marković, koja predstavlja jedno važno i značajno ime u savremenoj srpskoj književnosti i nauci o književnosti.  
 
     
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: