Otvoreni sukobi obezbeđenja i radnika Jumka

Lokalne vesti - Utorak 17.06.2014 - 12:56

Novi incident dogodio se u utorak ujutru u kompaniji „Jumko“ u Vranju, kada su radnici te fabrike pokušali da uđu u Upravnu zgradu dok je privatno obezbeđenje to sprečavalo.

sa lica mesta sa lica mesta

Nakon koškanja i rasprava radnici su nagrnuli na kordon obezbeđenja i policije i tom prilikom su polomljena staklena ulazna vrata u Upravnu zgradu, a povređene su tri radnice kompanije.

Generalni direktor „Jumka“ Goran Đorđević „krio“ se u prostorijama kod kapije fabrike, a radnici obezbeđenja su saopštili da novinari ne mogu da budu čak ni u krugu kompanije, niti na parkingu ispred, „jer je tako naredio direktor Đorđević“.

S vremena na vreme Đorđević je izlazio do prijavnice i provocirao radnike okupljene ispred kapije.

Na licu mesta je i nekoliko patrola policije, a radnike je dodatno iziritiralo prisustvo velikog broja privatnog obezbeđenja koje je ogradilo prostor između Upravne zgrade i proizvodnih pogona.

Šef tima privatnog bodi-garda je zapretio novinaru OK Radija da ne sme da objavi fotografije na kojima se vide momci u fluorescentnim prslucima.

Radnici tvrde da su oni na intervenciju došli sa šrafcigerima i bejzbol palicama.

Da je reč o pokušaju gušenja štrajka potvrdila je i predsednica Veća saveza samostalnih sindikata Srbije u Vranju Mira Dimitrijević.

– Došla sam na lice mesta na zahtev Samostalnog sindikata u „Jumku“ i zahtevala sastanak sa generalnim direktorom kome sam preporučila hitan sastanak sa sindikatima i predstavnicima nadležnih ministarstava.

Ovo je više veliki problem i bojim se da svakog trenutka može doći do ekcesa jer je prisutan veliki broj što privatnog, što fabričkog obezbeđenja.

Tu je vidim i dosta policajaca, a radnici gube strpljenje.

Ovo je čist pokušaj gušenja štrajka – kaže Dimitrijevićeva.

Sa generalnim direktorom Goranom Đorđevićem nismo mogli da razgovaramo jer je on bukvalno pobegao glavom bez obzira kada je ugledao novinarske ekipe.

Predsednica ASNS Snežana Veličković kaže da je obezbeđenje sprečavalo i predstavnicima sindikata ulazak u njihove prostorije. Kako kaže, umalo nije došlo i do tuče.

– Ovo je nečuveno i čist bezobrazluk. Najpre nas privatno obezbeđenje nije puštalo unutra, nakon čega je došlo do koškanja. Pozvali smo policiju i oni su intervenisali, pa su nas pustili u sindikalne prostorije.

Ukupno nas je ovde 750, a radnici koji rade su u Vladičinom Hanu, Poljanici i ovde postoji deo radnika koji je za mašinama u pogonu Konfekcija- kaže Veličkovićeva.

Radnik koji je zvao policiju Momir Stošić kaže da su patrole uspele da smire situaciju, jer su policajci obezbedili nesmetan prolaz predstavnicima sindikata. – Ovo je vandalizam kakav se ne pamti.

Doveli su privatno obezbeđenje, postavili barikade na sve strane i ne dozvoljavaju radnicima ulazak u zgradu.

Ovo je državna firma i nije vlasništvo ni direktora ni Nadzornog odbora, pa prema tome ulazak ne sme niko da nam zabranjuje, pogotovu ne sa privatnim obezbeđenjem – kaže Stošić.

Sindikalisti traže hitnu smenu rukovodstva kompanije i dolazak premijera Aleksandra Vučića. Kako kažu, ukoliko do petka direktor ne zakaže sastanak, radnici su rešeni da idu pešaka do Beograda, bez obzira na eventualne zdravstvene i zakonske posledice.  

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

              

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: