Ovako vas organizam upozorava na nedostatak magnezijuma

Zivot i stil - Četvrtak 17.07.2014 - 07:19

Adekvatne količine magnezijuma ključne su za nesmetano funkcionisanje mozga, srca i mišića, a neophodan je i za zdravlje kostiju. Nedostatak ovog minerala mnogo je češći nego što se to misli, a sledeći znakovi upozorenja ukazuju da bi trebalo da povećate njegov unos.

mini magazin; stockimages/freedigitalphotos.net mini magazin; stockimages/freedigitalphotos.net

Zvonjava u ušima ili problemi sa sluhom

Tinitus ili kosntantno, piskutavo zvonjenje u ušima uobičajen je simptom nedostatka magnezijuma, kao što je i gubitak sluha. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da magnezijum u dovoljnim količinama može sprečiti formiranje slobodnih radikala koji, između ostalog, mogu dovesti do gubitka sluha.

Grčevi u mišićima ili tremori

Magnezijum je od ključnog značaja za optimalne funkcije mišića. Bez njegovog prisustva u organizmu, telo bi se konstantno grčilo, jer upravo ovaj mineral omogućava mišićima da se opuste. Nedostatak dovoljnih količina magnezijuma može da dovede to tikova lica, grčenja i tremora mišića kao i grčenja stopala prilikom pokušaja da zaspite.

Depresija

Veza između niskog nivoa magnezijuma u organizmu i depresije shvaćena je još prije stotinu godina, kada su ga doktori koristili za lečenje ovog mentalnog poremećaja. Moderna nauka ovu teoriju podržava, a istraživanja pokazuju da osobe sklone samoubistvu imaju veoma niske količine ovog minerala u organizmu. Jedna od prednosti korišćenja magnezijuma u odnosu na antidepresive jeste to što njegovim korišćenjem ne dolazi do nuspojava koje se, inače, znaju javiti nakon korišćenja antidepresiva.

Abnormalne funkcije srca

Kao što smo već pomenuli, nizak nivo magnezijuma može imati uticaj na mišiće u celom telu, a ni srčani mišić nije izuzetak. Nedovoljne količine magnezijuma mogu izazvati nastanak stanja poznatog pod nazivom srčana aritmija, u kom srce ne uspeva regularno da kuca, a to, zauzvrat, može uzrokovati veći rizik od komplikacija, kao što su srčani i moždani udar.

Kamen u bubregu

Veliki broj žena veruje da kamen u bubregu nastaje usled viška kalcijuma, ali zapravo, krivac je nedostatak magnezijuma. Magnezijum sprečava formiranje kamena u bubregu sprečavanjem vezivanja kalcijuma sa oksalatom, dva jedinjenja koja čine pomenuto kamenje. Kamen u bubregu može biti neverovatno bolan pa je dobro znati da ga nešto tako jednostavno, kao što su suplementi magnezijuma, može sprečiti.

Potrebe za magnezijumom zavise od niza faktora, kao što su zdravstveno stanje, starosna dob, sastav hrane, konzumiranje alkohola, stres, trudnoća i dojenje pa tako dnevne potrebe za ovim mineralom se kreću prema sledećem:

    deca: 170 mg dnevno
    mladi: 350 mg dnevno
    žene: 280 mg dnevno
    trudnice i dojilje: 350 mg dnevno
    muškarci: 350 mg dnevno
 

NOVI MAGAZIN, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: