Papir kao kreativni izazov

Lokalne vesti - Nedelja 21.08.2016 - 12:27

Marija Dejković, učiteljica iz Vranja bez stalnog zaposlenja, svoje kreativne potencijale usmerila je ka izradi ukrasa, poklona, suvenira i ulepšavanju predmeta za domaćinstvo.

Dejkovićeva na svom Dejkovićeva na svom

Pokazalo se da njena kreativnost najviše dolazi do izražaja u dekupaž tehnici, koja podrazumeva „oslikavanje“ predmeta time što se na podlogu, koja je najčešće od drveta, plastike, keramike ili stakla, lepe različite vrste papira.

Dejkovićeva  pojašnjava da se motivi seckaju, a potom lepe na podlogu.

- Najčešće su to motivi sa salveta, jer je takva tehnika i najpopularnija, ali mogu da se upotrebe i isečci iz novina, bitno je da je tanji papir.

Dekupaž je veoma popularna tehnika, potiče iz 11. veka i najpre se pojavila u Kini, a kod nas tek sada dobija zamah i pravu ekspanziju.

 

Francuzi su joj dali naziv, a lepo je prihvaćena i u ostalim delovima  Evrope.

Ja još uvek učim, svega  poslednjih nekoliko meseci radim ovo, jer u Vranju to još uvek nije popularno
- kaže Dejkovićeva.

Tehnike dekupaža ona savladava gedajući video klipove na internetu. Stupila je u kontakt sa ženama iz Srbije koje se bave dekupažom, od kojih je tražila savete.

- U Vranju nema „hobi radnji“, tako da sav materijal naručujem. Ovo je lep hobi, pa imam strpljenja i dok čekam pošiljke.

Uglavnom radim za prijatelje, a nešto i prodam. Moja ideja i nije bila da razvijam biznis, već da se opustim i radim ono što me ispunjava.

U Vranju još uvek ne znaju  toliko za ovakve predmete, pa i nema nekog velikog interesovanja, tako da svoj hobi promovišem na internetu
- navodii Dejkovićeva.

Ona se seća da se prvi put sa ovom tehnikom srela na časovima likovnog, što je bio obavezni deo programa.

- Nemam stalni posao učiteljice. Uglavnom radim kao zamena učiteljima.

Ukrašavali smo uskršnja jaja, i krenule su da se u meni bude ideje za ukrašavanje predmeta.

Što je veće iskustvo u ovom hobiju, sve manje se primećuje da su to lepljeni motivi.

Ova tehnika se nekada nazivala umetnošću siromašnih, jer ljudi nisu mogli da kupe skupe slike, pa su takpo lepili različite motive i pravili „slike“.

Svoje radove ne smatram umetnošću, ali kažem da je sav taj proces  veoma zanimljiv
- smatra Dejkovićeva.

Ona u dekupaž tehnici radi poslužavnike, vaze, kutije za nakit, češljeve i druge predmete koji se koriste u kuhinji i domaćinstvu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: