PAPRENO TUŠIRANJE: Milion evra u šest rata

Lokalne vesti - Sreda 19.10.2016 - 10:09

Grad Vranje postigao je dogovor sa slovenačkim trgovinskim lancem „Tuš“ da se dug po presudi u sporu oko nerealizovanog ugovora isplati u šest mesečnih rata, potvrđeno je OK Radiju.

Prvostepena presuda je doneta pre dve nedelje i nakon sklopljenog sporazuma, presuda je postala pravosnažna, kaže za OK Radio gradski pravobranilac Dragan Mihajlović.

- Ukupan iznos za naplatu je 133.504.894,24 dinara.

Po postignutom sporazumu, plaćanje bi trebalo da se izvrši u šest jednakih mesečnih rata.

Dogovoreno je da prva rata dospeva na naplatu 25. januara, a poslednja 10. juna
– kaže Mihajlović.

U pregovorima oko isplate, pored gradskog pravobranioca učestvovao je i gradski većnik za finansije Ivan Stanković.

- Iznos svake pojedinačne mesečne rate za isplatu je oko 180.000 evra.

Što se tiče izvora odakle ćemo da nađemo novac, gledaćemo da to bude iz realnih izvora.

Dakle, biće to iz tekućih priliva ili, eventualno, iz nenamenskog transfera iz Republike, ali se nećemo oslanjati na to
– kaže Stanković.

Kako je ovo nepredviđeni trošak za gradsku kasu, moguće je da isplata ovako visoke sume novca ugrozi tekuće funkcionisanje lokalne samouprave.

Kao poslednja opcija za isplatu duga stoji novo zaduženje, navodi većnik Stanković.

- Mi smo se za ova četiri meseca razdužili sa 600.000 evra, a jedan deo kredita smo refinansirali upravo zato da bi stvorili prostor za neko eventualno novo zaduženje.

To je i učinjeno zbog ovakvih neželjenih situacija, kako ne bi ugrozili tekuće poslovanje, a da možemo da ovako velike iznose koji ne mogu da se pokriju iz tekućih izvora, pokrijemo zaduženjem.

Ali ponavljam, zaduženje je krajnja opcija
– kaže Stanković.

Podsetimo, spor sa trgovinski lancem “Tuš” je nastao nakon što je 2007. godine postignut dogovor o korišćenju zemljišta kod nekadašnje fabrike „Koštana“, što je najavljivano kao “posao veka”.

Na ime uređenja tog zemljišta, Slovenci su Gradu uplatili 122,7 miliona dinara, sa obavezom plaćanja mesečnog zakupa od 140.000 dinara.

Međutim, zbog nedostatka sredstava, posao nije ni počeo da se realizuje, pa je “Tuš” zatražio svoj novac nazad sudskim putem.

Nedavno je Gradsko veće grada Vranja donelo odluku da se zbog sudske presude po ovom sporu podnese krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca iz Gradske uprave.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: