Parking servis se odvaja od Direkcije

Lokalne vesti - Sreda 12.10.2016 - 11:52

O predstojećoj transformaciji Direkcije za izgradnju Vranja još uvek nije doneta konačna odluka, ali je gotovo sigurno da će se Parking servis odvojiti kao samostalno preduzeće, saznaje OK Radio.

Parking servis će ubuduće biti samostalan; FOTO: OK Radio Parking servis će ubuduće biti samostalan; FOTO: OK Radio

Zbog nesaglasnosti sa zakonom, Direkcija za izgradnju grada Vranja će, po preporuci Stalne konferencije gradova i opština, morati da se transformiše najkasnije do 1. decembra.

Problem sa vranjskom Direkcijom, ali i svim ostalim sličnim javnim preduzećima u Srbiji je što se njihov status kosi sa Zakonom o budžetskim sistemima.

Iako su osnovane kao javna preduzeća, nemaju sopstvene prihode sa kojma mogu da rade, već su indirektni korisnici budžeta.

Zbog toga je Stalna konferencija gradova i opština dala rok da se ova javna preduzeća transformišu najkasnije do 1. decembra ove godine.

Direktor vranjske Direkcije Saša Sentić kaže za OK Radio da su predložena tri moguća modela transformacije: reorganizacija, statusne promene i likvidacija.

- Pod reorganizacijom se smatra određena preregistracija, na primer za održavanje puteva i ulica.

Statusne promene bi značile pripajanje nekom drugom postojećem javnom preduzeću, a likvidacija bi značila gašenje preduzeća.

Koji će se model primeniti na vranjsku Direkciju, o tome ne odlučujemo mi, već rukovodstvo Grada i to je pitanje za njih
– kaže Sentić.

Transformacija ovih javnih preduzeća već je bila najavljena prošle godine i tada je dat rok do kraja godine da se promene izvrše, ali zbog nespremnosti taj posao nije završen.

Ukoliko se najavljene promene ove godine izvrše po planu, postoji mogućnost da se osnuje novo javno preduzeće Parking servis, najavljuje Sentić.

- U tom slučaju, deo naših radnika bi bio preraspoređen u to preduzeće, dok bi drugi deo prešao u Gradsku upravu ili u neko novo javno preduzeće, ali o tome će morati da razmišlja osnivač.

U svakom slučaju, radnici će morati da budu sagledani, tako da ne bude otpuštanja
– navodi Sentić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u izjavi za OK Radio kaže da još uvek nije odabran model transformacije Direkcije, ali da se na tome radi.

- U stalnoj smo komunikaciji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i donećemo najoptimalnije rešenje i za Grad i za radnike Direkcije.

Još uvek ne bih da izlazim u javnost sa mogućim rešenjem i u svakom slučaju ćemo primeniti najbolja iskustva iz drugih gradova i opština.

Sigurno je jedino da ćemo morati da idemo sa odvajanjem Parking servisa kao posebnog javnog preduzeća
– najavljuje gradonačelnik.

Milenković kaže da se likvidacija kao opcija ne razmatra i da neće biti otpuštanja radnika Direkcije.

- Radi se o unutrašnjoj reorganizaciji Direkcije i sigurno neće biti otpuštanja radnika – decidirano odgovara Milenković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: