PEČURKARI otkrivaju VLASINU

Lokalne vesti - Ponedeljak 24.07.2017 - 11:15

Vranje - Veliki broj ljubitelja gljiva iz cele Srbije protekli vikend je proveo na prvim „Vlasinskim danima gljiva”.

Dobar odziv na Dobar odziv na "Vlasinskim danima gljiva" FOTO: OK Radio

Ovu trodnevnu manifestaciju, koja bi trebalo da postane tradicionalna, organizovalo je Ekološko društvo „Vlasina“ iz Vlasotinca.

Proteklog vikenda predeo Vlasine su tri dana pohodili mikolozi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Valjeva, Požarevca, Ćuprije i jedna ekipa iz Grčke.

Snežana Đorđević, članica EKO „Vlasine“ je na otvaranju izrazila zadovoljstvo što je veliki broj ljubitelja gljiva i prirode iz zemlje i inostranstva prihvatio poziv da istraži vrste gljiva koje rastu na Vlasini.

- Ovoga puta smo svi napravili dobar početni korak, a sigurna sam da će nas sledeće godine, biti mnogo više“ – rekla je Đorđević.

Pored ljubitelja gljiva, na manifestaciji su učestvovali i stručnjaci, koji ukazuju na potencijale koje u ovoj oblasti ima Vlasina.

- Vlasina je jedno veliko i neistraženo područje, izuzetno zanimljivo, što pokazuje i ova izložba koju smo organizovali – istakao je prof. Zoran Jelenković, predsednik Mikološkog Saveza Srbije.

Miodrag Đorđević, predsednik Eko društva „Vlasina“ kaže da je plan da se od naredne godine krene sa projektom licenciranja zainteresovanih gljivara.

Ovaj projekat bi, pored lokalnih samouprava, mogla da podrže i društva iz Grčke, o čemu je već bilo govora.

Više detalja bi trebalo da bude poznato na zajedničkom sastanku, koji je zakazan za kraj avgusta u Grčkoj.

Manifestaciju „Vlasinski dani gljiva 2017“ ove godine su podržale lokalne samouprave iz Vlasotinca i Surdulice.

 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: