PELIKANI na Vlasini!

Lokalne vesti - Sreda 31.08.2016 - 12:45

Vranje - Na Vlasinskom jezeru nedavno su se po prvi put pojavili pelikani, a pored njih ovog leta uočena su i jata rečnih galebova.

Pelikani i galebovi iznenadili sve na Vlasini FOTO FB  Pelikani i galebovi iznenadili sve na Vlasini FOTO FB

Prema rečima Novice Stankovića, šefa službe PIO „Vlasina“, pojava pelikana bila je pravo iznenađenje za sve koji  brinu o Vlasini.

- To su ptice u proletu, pa slete ovde da se nahrane i odmore. Fotografije pelikana nisu najjasnije, pa ne možemo da utvrdio o kojoj vrsti je reč.

Galebova imamo najčešće u avgustu, ili početkom proleća. Tu se zadržavaju najviše do tri nedelje, u prolazu, i ne gnezde se ovde na Vlasini
- kaže Stanković.

On dodaje da  su ranijih godina, naročito kad su jake zime, na Vlasinsko jezero sletali i labudovi.

- Ovakve pojave su nesvakidašnje i neobične, čak i za nas koji smo zaduženi da brinemo o Vlasini.

Beležimo svaku pticu koja sleti, preleti, da li se gnezdi, i to sve za potrebe istraživanja i monitoringa ovog zaštićenog područja.

Prave informacije o maršruti ovih ptica i otkud one kod nas, očekujemo od Društva za zaštitu ptica.

Sletanje žutokljunih labudova u južnom delu Balkana po prvi put je zabeleženo na Vlasini, što su preneli gotovo svi naučni časopisi u Evropi
- kaže Stanković.

Kao verovatne razloge to što su ovakve vrste ptica počele da se viđaju na Vlasini, Stanković navodi promenu klime, ali kaže da one ne mogu da se stalno tu nastane, jer Vlasina nije njihovo podneblje.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: