PETA GODIŠNJICA paljevine POZORIŠTA

Lokalne vesti - Nedelja 02.07.2017 - 11:48

Na današnji dan 2012. godine, u velikom podmetnutom požaru, izgorelo je do temelja pozorište „Bora Stanković“ Vranje. Pozorište je zapravo kolateralna šteta paljevine diskoteke „Paladijum“ koja se nalazila u neposrednoj blizini.

Dan kada je izgorelo pozorište u Vranju FOTO OK Radio Dan kada je izgorelo pozorište u Vranju FOTO OK Radio

Počinioci zločina su identifikovani od strane policije, ali do danas nisu usledile nikakve pravne konsekvence ovog slučaja.
 
Izgorela zgrada je jedan od najstarijih ustanova kulture u Vranju i kulturni i istorijski spomenik, koju je 1892. godine sagradio vranjski trgovac Janča Jovanović Baldžija.

Vatrena stihija potpuno je uništila krov teatra, foaje, scenu, salu, dva pozorišna kluba i prostoriju za scenografiju. Od vatre nije stradao novi deo pozorišne zgrade.

Obnova zgrade teatra počela je već u julu 2012. godine, i do danas se uspelo samo da se okončaju betonski radovi i zgrada stavi pod krov.

Prilikom prve faze rekonstrukcije korišćena je otrovna supstanca „oplatol“, pa su dalji radovi zaustavljeni dok se ne izvrši dekontaminacija novosagrađenog prostora, u šta je samo u prethodnih godinu dana institutu „Vinča“ plaćeno najmanje 40 milliona dinara.

Posle dekontaminacije, slede druga (već izabrani izvođači) i treća faza obnove zgrade, a niko ne želi da procenjuje koliko će vremena biti potrebno da se pozorište kompletno renovira.

Do danas, za pet godina, niko iz samog pozorišta ili grada ni na jedan način nije obeležavao ovaj tragičan datum južnosrpske kulturne scene.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: