Peticiija za ukidanje Komunalne policije

Lokalne vesti - Sreda 28.01.2015 - 10:46

Vranje - Na nivou cele Srbije, pokrenuta je inicijativa za ukidanje službe Komunalne policije, a u akciju su se uključili i Vranjanci.

Komunalni policajci u Vranju Komunalni policajci u Vranju

Do sada je na zvaničnom sajtu pokrenutih peticija u Srbiji www.peticije24.com prikupljeno skoro 6.000 potpisa za ukidanje Komunalne policije.

Među potpisnicima ima i Vranjanaca, a interesantno je i to da su se akciji priključili i Srbi iz dijaspore.

Tako, ima potpisa iz Australije, Nemačke, Luksemburga, Švajcarske, Crne Gore, Katara, Slovačke, Amerike, Belgije i još mnogih evropskih zemalja.

Kako je objašnjeno u peticiji, potpisani građani zahtevaju od Republike Srbije da “ukine instituciju Komunalne policije koja je osnovana protiv važećeg Ustava Republike Srbije”.

- Narušeno je načelo suverenosti, a građani se nisu izjasnili o formiranju nove vrste policije, koja je po mišljenju većine građana nepotrebna.

U članu dva Ustava jasno piše da državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast, mimo slobodno izražene volje gradjana.

Povređuje se načelo dostojanstva građana, povređuje se pravo fizičkog i psihičkog integriteta.

Nigde u odredbama o pravima grada ili opštine ne postoji alineja koja omogućava formiranje paralelnih organa policije, stoga, mi građani, koristimo svoje pravo na peticiju i tražimo ukidanje Komunalne policije i vraćanje svih ovlašćenja  organima policije – piše u peticiji.

Načelnik Komunalne policije u Vranju Srđan Stošić smatra da tu službu ne treba ukinuti zbog pojedinačnih slučajeva prekoračenja ovlašćenja ili bilo koje druge vrste prekršaja.

– Komunalna policija formirana je 2011. godine kao organ koji će zavoditi komunalni red, što znači da je bilo potrebe za tim.

Ne može se zbog pojedinačnih slučajeva prekoračenja ovlašćenja ili bilo kog drugog prekršaja zaposlenih ukidati cela služba. Ako ćemo tako, onda `ajde da ukinemo i zdravstvo i policiju.

U Vranju nije bilo većih prekršaja pravila službe od strane komunalnih policajaca i smatram da odlično radimo svoj posao – kaže Stošić.

Sa druge strane, sve je veći broj pritužbi građana na rad Komunalne policije.

OK Radio dobio je nekoliko prijava koje se uglavnom odnose na nepostupanje komunalnih policajaca u slučajevima kada su za rešavanje problema jedino oni nadležni.

To se najčešće odnosi na slobodno postavljanje uličnih tezgi i parkiranje automobila na zelenim površinama.

U Vranju je zaposleno 14 komunalnih policajaca.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: