Plan KAPITALNIH INVESTICIJA – zalog za budućnost

Lokalne vesti - Petak 08.12.2017 - 13:21

Radna grupa Grada Vranja sačinila je Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2022. godine, jedan od ključnih dokumenata za razvoj grada u narednom periodu.

Vrednost projekata blizu 100 miliona evra FOTO: D. Ristić/OK Radio Vrednost projekata blizu 100 miliona evra FOTO: D. Ristić/OK Radio

Plan sadrži 62 kapitalna projekta, čija vrednost iznosi gotovo 100 miliona evra i za čiju će se realizaciju tražiti podrška domaćih i stranih donatora.

Vrednost svih ovih projekata obuhvata približno četiri gradska godišnja budžeta, što prevazilazi naše finansijske mogućnosti i zbog čega ćemo tražiti finansijsku podršku, pre svega, "Evropskog PROGRESS-a" i drugih inostranih finansijera, kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika i koordinator radne grupe koja je radila na ovom dokumentu.

- Neko bi ovaj Plan nazvao spiskom lepih želja, ali je ovaj strateški dokument, najvažniji posle Strategije razvoja Grada Vranja, neophodan kako bi donatori uopšte razmatrali neke od najkrupnijih investicionih zahvata.

Bez ovog dokumenta jednostavno nije moguće konkurisati kod ozbiljnih donatora
– kaže Antić i dodaje da je minimalna vrednost svakog pojedinačnog projekta 50.000 evra da bi se smatrao kapitalnim.

Među najvažnijim projektima koje obuhvata ovaj dokument su Obilaznica do Slobodne zone u Bunuševcu i njeno infrastrukturno opremanje, završetak novog Hirurškog bloka, izgradnja novog dečjeg vrtića u Naselju Raška i izgradnja fabrike za tretman otpadnih voda.

- Tu je još i izgradnja saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada koja obuhvata rekonstrukciju ulica Bore Stankovića i Radničke, kao i izgradnju saobraćajnice sa dva kružna toka između „Geox-a“ i „Top Sofe“.

Planiran je i završetak rekonstrukcije Gradskog stadiona, kao i rekonstrukcije svih osnovnih škola, po modelu kako je to urađeno sa „Vukovom“ i „Petom školom“
– navodi Antić.

Dobar deo projekata se odnosi na izradu projektno – tehničke dokumentacije, što je prvi i osnovni uslov za realizaciju, napominje Antić i dodaje da se time stvaraju uslovi za naredni petogodišnji plan.

U realizaciju Plana kapitalnih investicija bili su, pored svih organa lokalne samouprave, bili uključeni i građani, putem anketa i sopstvenih inicijativa.

Ovaj plan će biti prva tačka na narednoj sednici Skupštine Grada, na kojoj bi trebalo da prisustvuju i predstavnici „Evropskog PROGRESS-a“, koji su nam mnogo pomogli u realizaciji dosadašnjih projekata.

Antić podseća da je praksa da ova institucija projekte finasira sa 90 odsto sredstava, dok lokalna samouprava participira sa 10 odsto.

Podsetimo, prilikom nedavne posete našem gradu Sema Fabricija, šefa delegacije EU u Srbiji, istaknuto je da je Vranje primer dobre saradnje „Evropskog PROGRESS-a“ i lokalnih samouprava u Srbiji.

Sam Fabricio je najavio da će EU nastaviti i ojačati buduću saradnju sa Gradom Vranjem.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: