Platinasti vuk na bazi Jug (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 10.07.2014 - 14:24

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je u četvrtak prikazu vojne vežbe „Platinasti vuk 2014.“ na bazi „Jug“ kod Vranja.

Gašić i Kirbi na vojnoj vežbi kod Bujanovca Gašić i Kirbi na vojnoj vežbi kod Bujanovca

Pored Gašića, vežbu su pratili i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ambasador SAD Majkl Kirbi, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković i vojne diplomate mnogih zemalja.

Ministar Gašić je rekao da će vojna baza „Jug“ brzo postati centar za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

Kako je kazao, planira se proširenje baze, što znači povećanje zemljišta za još 50 hektara u neposrednoj blizini, a u samoj bazi biće izgrađena sportska dvorana sa nekoliko trening centara.

– Trenutno na bazi „Jug“ imamo 272 vojnika, ali kapaciteti su mnogo veći i predviđeni su za veći broj jedinica koje bi u bazi imale obuku za multinacionalne operacije.

Očekujemo da ova vojna baza postane jedan od najvećih centara za obuku vojnika za multinacionalne operacije, jer za to ovde postoje kapaciteti - rekao je Gašić.

Ambasador Majkl Kirbi kazao je da Vojska Srbije postaje moderna vojska, a da će SAD finansirati njeno osavremenjavanje.

- Ja sam ovde jer SAD pomažu dalji razvoj baze „Jug“, a u 2017. ovaj kompleks bi trebalo da dobije sertifikat za obučavanje jedinica za očuvanje mira u svetu što je od velikog značaja – rekao je Kirbi.

U multinacionalnoj taktičkoj vežbi koju su pripadnici Vojske Srbije osmislili sa pripadnicima nacionalne garde Ohaja učestvuje 272 pripadnika oružanih snaga Srbije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Azerbejdžana i SAD-a.

Od toga, 60 starešina i vojnika učestvuje iz Srbije.

Vežba „Platinasti vuk 2014.“ počela je 30. juna i trajaće do petka, 11. jula.

Prvu fazu obuke „Neubojito oružje“ sprovodili su instruktori iz SAD i tokom nje učesnici su se osposobljavali za postupke lišavanja slobode lica bez upotrebe sredstava za privremeno onesposobljavanje, zatim rukovanje sredstvima za privremeno onesposobljavanje i kontrolu masovnog okupljanja.

U drugoj fazi obuke“Operacija očuvanja mira“ na poligonu „Borovac“ u terenskim uslovima realizovali su se sadržaji poput pružanja pomoći u borbenim dejstvima, pešačke i izviđačke patrole i patrole na motornim vozilima.

Podsetimo da sada iz Srbije vojnici učestvuju u 13 međunarodnih misija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije, među kojima su misije u Somaliji, Kipru i Libanu.


tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković
 

                                  

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: